Index Vakbarát Hírportál

10 hír a gazdaságból, amiről jobb, ha nem marad le

Ezt történt a héten a gazdaságban az év 29. hetében

2015. augusztus 2., vasárnap 10:54

Megerősítették pozíciójában Dávid Ilonát, Varufákiszról elég durva dolgok derültek ki, Matolcsyék nagyon belejöttek a műgyűjtésbe, hihetetlen, mi zajlik az ingatlanpiacon. Nem sok marad az Uberből, odavagyunk az aratásért, Hernádi Zsolt kicsit megnyugodhat.

1. A MÁV megúszta a simicskátlanítást

Németh Lászlóné volt miniszteren kívül gyakorlatilag már csak Dávid Ilona MÁV-vezér maradt fontos pozícióban Simicska Lajos egykori Orbán-barát emberei közül, utóbbit pedig most még meg is erősítették pozíciójában.

Újabb három évre szóló megbízást kapott a cég igazgatóságának élén. A miniszterelnök még Dávid Ilona kinevezése előtt a MÁV átalakítását egy olyan tervként említette, amelybe "beletört a bicskájuk", azóta azonban úgy tűnik, elégedett azzal, ahogyan a dolgok haladnak.

A korábbi nagy nekibuzdulás és kudarc után egyébként most újra napirendre került a Volán és a MÁV összehangolása. Ennek levezénylésében Dávid Ilona is fontos szerepet kaphat.

2. Varufákisz meg akarta hekkelni saját minisztériumát

Jánisz Varufákisz mentelmi jogának felfüggesztését kérte a görög parlamenttől a legfelsőbb bíróság ügyésze, a volt pénzügyminisztert ugyanis ketten is feljelentették hazaárulásért. Varufákisz a görögök EU-IMF- elleni harcának mindvégig szimbolikus alakja volt, majd még mielőtt behódoltak volna a hitelezőknek, váratlanul lemondott. A héten viszont elég nehezen védhető helyzetbe került.

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen külföldi befektetőknek arról dicsekszik, milyen mesteri tervvel akarta társaival feltörni saját minisztériumának számítógépes rendszerét, hogy az emberek adatait ellopva titokban kidolgozzanak egy a drachma bevezetéséhez szükséges párhuzamos informatikai rendszert, amit szükség szerint nagyjából egy gombnyomással élesíteni tudnak.

Német közgazdászok szerint egyébként itt lenne az ideje, hogy szabályozzák, hogyan léphet ki valaki az eurózónából, és még mindig nem teljesen biztos, hogy a görögök benn maradnak, a kormánypárt például nagyon megosztott az egész megszorító-csomag kérdésében.

3. Még 800 milliónyi festményt vett az MNB

Nem tudnak leállni Matolcsyék, most egy 115 festményből álló magángyűjteményre adott ki 795 millió forintot a jegybank. A gyűjtemény valaha Kövesi István újlipótvárosi kóser hentesé volt, aki a 60-as években gyűjtögette össze Aba-Novák, Ámos, Berény, Bortnyik, Derkovits, Koszta, Mednyánszky, Perlmutter, Rippl-Rónai, Szőnyi és Vaszary képeit. Ezzel a vásárlással az MNB eddig már összesen 8,7 milliárd forintot költött műkincsekre.

Gerhardt Ferenc, a jegybank elnöke szerint nincs ebben semmi meglepő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket. „Ha valaki bejön” a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky-képeket, Paál László-, Aba-Novák-festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban – mondta.

4. Nagyon megszaladtak az ingatlanárak

Brutálisak a bérleti árak, egyre többen mennek lakóközösségbe, akinek nem jut kollégium, és nem gazdagok a szülei, annak marad a szobabérlés. De akik venni akarnak, azoknak sincs könnyű dolguk, rengeteg kókler közvetítő élősködik a piacon, rontva az egész ingatlanos szakma hírét, trükkjeikről, módszereikről itt írtunk hosszabban. A szakma is tisztulást sürget.

5. Nem jött össze a magyar Land Rover-gyár

Magyarországi helyett végül lengyel gyárat épít a Land Rover. Évi 200 ezer Jaguar és Land Rover készül majd az üzemben, Szlovákia is versenyben volt, de végül a lengyelek tették a legkedvezőbb ajánlatot. Nálunk amúgy már így is erősen az autógyártás húzza az egész exportot, most épp rekordot döntött a győri Audi-gyár, fél év alatt összesen 84 888 teljes autót gyártottak le, és dübörög a Mercedes is, a héten bejelentették, hogy újabb milliárdos fejlesztés készül Kecskeméten a gyár szomszédjában.

6. Jól ment a tőzsde, erősödött a forint

   28. heti záró 29. heti záró
BUX 22 384 22 588
OTP 5800 5745
Mol 14 530 14 760
Richter 4319 4496
Magyar Telekom 409 406

A forint a héten erősödött, péntekre már 307,5 forintnál kevesebbe került egy euró. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,33 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 22 588,99 ponton zárt pénteken.  A Mol 14 760 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 5745 forintra csökkent, a Magyar Telekom árfolyama 406 forintra nőtt, a Richter-papírok árfolyama 4496 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,4 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1679,05 ponton zárt pénteken.

7. Tényleg kinyírják az Ubert, de a sofőrök ezt még nem tudják

Autózáshoz lazán kapcsolódik: hamarosan élesedik az új, taxisrendelet. Az Uber sofőrök úgy tudják, hogy továbbra is marad minden a régiben, az NFM szerint azonban nekik is hatósági áron kell taxizniuk, sárga autókkal, ha nem ezt teszik, akár a az autók rendszámát is elvehetik. Megváltozik a Wundercar helyzete is, de nekik kicsit könnyebb lesz, ők telekocsinak minősülnek majd. Lesz viszont olyan IT-cég is, amit a kicsit végiggondolatlan rendelet várhatóan teljesen lenulláz.

8. Hernádi Zsolt kicsit megnyugodhat

A Mol vezére még mindig az Interpol körözési listáján van, és egy darabig még ott is marad, számára azonban mindenképpen jó hír, hogy a horvát alkotmánybíróság a héten elkaszálta az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni ítéletet. Arra hivatkoztak, hogy a perben a bíróság rengeteg eljárási hibát vétett, és a bizonyítékok sem voltak túl meggyőzőek, számos ponton pedig egyszerűen túlterjeszkedtek a hatáskörükön.

Hernádi mindennek azért örülhet, mert Sanadert egyebek mellett éppen azzal vádolták, majd ítélték el, hogy kenőpénzt fogadott el a Mol-vezérétől, cserébe pedig átengedte az INA menedzsmentjogait a magyar olajipari cégnek. Most az egész Sanader elleni eljárást meg kell ismételni, a Mol pedig bízhat abban, hogy ha új bizonyíték az ügyben nem jön elő, a bíróság pedig tekintettel lesz az alkotmánybíróság most megfogalmazott aggályaira, nem mondják majd ki Sanader bűnösségét. Így pedig Hernádi Zsoltét sem.

9. Nincs pénze nyaralni a magyaroknak

Még hogy a Malév nélkül tönkre megy Ferihegy? Soha nem volt még ekkora forgalom, egymillió utas fordult meg egyetlen hónap alatt, az egymilliomodik utast meg is ajándékozta a Budapest Airport. Beindulta Wizz Airnek is, húsz százalékkal több utasából tizenötször annyi pénz jött be, mint tavaly ugyanekkor.

De nem a magyarok nyaralási kedve jött meg, nálunk az  emberek fele nem jut   el pihenni, nincs rá pénze és ideje. Egyébként nem csak külföldön nem nyaralunk, egyre  kevesebben nyaralnak belföldön  is.

10. Az aratás foglalkoztatja a magyarokat

"Mindegy, hogy orvosprofesszor valaki, repülőgépvezető, kereskedő Budapesten, vagy egy kisvárosban fodrász, mindenkit az foglalkoztat, hogy milyen a termés, milyen az aratás" - próbálta kicsit tematizálni a héten a közbeszédet Fazekas Sándor. És bár voltak, akik megmosolyogták a szavait, a Google Trends szerint az aratás valóban lázban tartotta az embereket az utóbbi időben.

Olyannyira, hogy nem sokon múlt, hogy nem nyomta le még az utóbbi hónapok slágertémáját, az erősen visszaesőben lévő bevándorlós történetet is, és vette vissza május előtti, jól megérdemelt szerepét a magyar orvosprofesszorok és repülőgépvezetők életében.

És akkor jöjjenek a várva várt számok: az őszi búzát több mint egymillió hektárról vágták le, a hozam meghaladta az 5 tonnát hektáronként, holott előzetesen 4,6 tonnára becsülték. Vagy az árpáta kíváncsi? Hektáronként átlagosan abból is majdnem 5 tonnát takarítottak be a gazdák, pedig az előzetes becslés itt is csak 4,5 tonna volt.

Rovatok