Index Vakbarát Hírportál

A brit fiatalok is szívni fognak a külföldi munkavállalók miatt

2015. augusztus 11., kedd 11:26 | aznap frissítve

A brit kormány azt tervezi, hogy az EU-s országokból érkező külföldi munkavállalók csak négyévi folyamatos nagy-britanniai munkaviszony után juthassanak hozzá a szociális ellátásokhoz. Jogászok szerint viszont a tervezett szigorítások miatt hátrányos megkülönböztetés érné a külföldieket, és ez az uniós jogszabályok megszegését jelentené, ezért a BBC szerint a kormány azt tervezi, hogy a szigorítást a 18 éves brit fiatalokra is kiterjesztené. 

Ez az jelentené, hogy a 22 év alatti britek nem lennének jogosultak többek között bizonyos adókedvezményekre és lakhatási támogatásokra. Ez nagyjából 50 ezer brit állampolgárt érintene, akiknek többsége gyerekes vagy alacsony keresetű. 

Az uniós országokból érkező munkavállalókra vonatkozó szigorítások ellen Lengyelország tiltakozik a leghevesebben, írja az MTI, mert elfogadhatatlannak tartja az állampolgárság alapján való megkülönböztetést. A BBC értesülései szerint a lengyel kormány akár az Európai Bizottság bírósága előtt is megtámadná az intézkedést diszkrimináció miatt.

Mint ismert, jövőre Nagy-Britanniában népszavazást tartanak az ország európai uniós tagságáról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme az EU más államaiból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lesz.

Rovatok