Index Vakbarát Hírportál

Már egy év sem lehet a brit EU-tagságról szóló népszavazásig

2015. július 26., vasárnap 11:19

David Cameron brit miniszterelnök már jövő júniusra kiírná a népszavazást a brit EU-tagságról, a dátumot pedig majd a Konzervatív Párt októberi éves kongresszusán jelenti be, írja a The Independent kormányforrásokra hivatkozva.

Cameron már két éve bejelentette, a májusi választási kampányban pedig többször is hangsúlyozta, hogy újraválasztása esetén még 2017 vége előtt megtartják a referendumot. A pontos dátumot azonban még nem lehetett tudni.

Az már a májusi, nagy fölénnyel megnyert választások után látszott, hogy Cameron nem nagyon akarja húzni az időt. Cameron többek között azt akarhatja elkerülni, hogy ne essen egybe a szavazás a németországi és franciaországi választásokkal 2017-ben.

Cameron utalt rá, hogy már 2016 májusában megszavaztatná a briteket az EU-tagságról, de erről végül EU-szkeptikus párttársai beszélték le. Aznap Észak-Írországban, Walesben és a végül Nagy-Britannia kötelékében maradt Skóciában is választás lesz. Az EU-szkeptikus toryk attól tartottak, hogy nem lesz elég idő a választási kampány miatt a népszavazás nyilvános megvitatására – és ezzel Cameron valójában a tagság megőrzésének esélyét kívánja növelni.

Cameron ugyanis maradna az EU-ban, és bízik benne, ehhez Brüsszel teljesíti a britek kéréseit, több feltételt is újra akarnak tárgyalni. Az elsöprő győzelemmel újraválasztott miniszterelnök Londont, mint globális pénzügyi központot is meg akarja védeni a brüsszeli bürokráciától.

Júniusi felmérések szerint egyébként a britek kétharmada azt szeretné, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, és a brit EU-tagság támogatottsága negyedszázada nem volt ilyen magas.

Rovatok