Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnának elengedték az adóssága ötödét

2015. augusztus 27., csütörtök 11:56

Jareszko ukrán pénzügyminiszter közleménye szerint az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik, idézi az orosz TASZSZ-t az MTI. Ez technikailag államcsődnek számít, de már korábban is lehetett tudni, hogy Ukrajna valahogy rendezetten szeretné kezelni ezt helyzetet.

Natalija Jareszko szerint ez win-win megállapodás. "Most már a kötvények értékének további veszélyeztetése nélkül haladhatunk tovább"- mondta. A csődközeli helyzetben lévő és közben orosz támadás alatt álló Ukrajna eredetileg 40 százalékos adósságelengedést akart elérni.  De ebbe a legnagyobb hitelezői – többek a Magyarország legnagyobb magánhitelezőjének számító Templeton – nem voltak hajlandóak belemenni.

Anton Szliuanov orosz pénzügyminiszter elmondta, hogy Oroszország nem vesz részt az ukrán adósság csökkentésében. Az orosz pénzügyminisztérium szerint Ukrajna részéről egyelőre nem is érkezett hivatalos megkeresés az adósság elengedése ügyében.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint viszont Oroszország jobb, ha tudomásul veszi a kialkudott kondíciókat, mert "nem számíthat kedvezőbb elbánásra", és "hiába reménykedik, államcsőd nem lesz".

"Az elért megállapodás jobb, mint amire a piac számított" - mondta egyébként Timothy Ash, a Nomura feltörekvő piaci elemzője a Dow Jones-nak.

Rovatok