Index Vakbarát Hírportál

Akár fel is minősíthet minket a Fitch pénteken

2015. november 20., péntek 07:26

Nagy nap lehet a mai, mert egyáltalán nem kizárt, hogy pénteken felminősíti Magyarország adósságbesorolását a Fitch Ratings. Ez még nagyobb siker lenne, mint az, hogy a Moody's két hete pozitívra minősítette a kilátásunkat, vagyis azt üzente, hogy még nem vagyunk olyan jók, hogy meghívjanak minket az NB I.-be, de az edzőnek tetszik, ahogy játszunk.

A hitelminősítő már több mint két hete is  jelezte , hogy Magyarország és Portugália lehet a következő, amiket kihúznak a bóvli kategóriából, és a héten a Bank of America-Merrill Lynch elemzői is azt írták, hogy szerintük meglesz a felminősítés. Az elemzők szerint

ha valami meg kellett, hogy győzze a Fitchet, az az, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a Quaestor-törvényt.

Az AB döntése mellett a másik komoly érv az, hogy a kormány megígérte, hogy az EBRD megállapodásának értelmében jövőre csökkenti a bankadót. A kormánynál tudják is, hogy ez mennyit számít a Fitchnek, ezért a héten Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a Reutersnek adott interjújában megint elmondta, hogy mindenképpen tartják magukat a megállapodáshoz, és a bankoknak jövőre kevesebbet kell majd fizetnie, akármi is lesz. 

A Fitchnél a magyar államadósság besorolása 2012 óta BB kategóriában van, ami csak egyel rosszabb annál, mint amit „befektetésre ajánlott” kategóriának hívnak. Ez azért rossz, mert bizonyos intézményi befektetőknek, például nyugat-európai nyugdíjpénztáraknak és hasonlóknak a szabályzata tiltja, hogy a legjobb minősítési kategóriánál rosszabba tegyék a pénzüket, nehogy elkaszinózzák az ügyfeleik nyugdíját. Szóval ha felminősítenék Magyarországot, akkor egyrészt többen vehetnének magyar államkötvényt, másrészt kevesebb kamatot kellene fizetni a kötvények után, mert már elvileg már sokkal kisebb eséllyel válik fizetésképtelenné az ország, szóval kisebb a kockázati prémium. (Hogy mit is jelentene, ha felminősítenék Magyarországot, arról itt olvashat részletesebben)

De a Fitch felminősítése önmagában még nem elég,

mert ahhoz, hogy pl. egy német nyugdíjpénztár elég biztonságosnak tartsa a magyar államkötvényt, legalább két hitelminősítőnek kell befektetésre ajánlania azt. De persze mindennek el kell kezdődnie valamivel.

Rovatok