Index Vakbarát Hírportál

Orbán vejéék rengeteg földet húztak be

2016. január 7., csütörtök 15:09

Majdnem 300 hektár földet nyertek el a mostani, zártabb rendszerű földárveréseken Tiborczék, vette észre a Hír TV. Az egyik parcella 166 hektáros, a másik pedig 133 hektáros – a két területért több mint 330 millió forintot fizetnek. Ez bőven 1,1 millió forint/hektáros átlagárat jelent, ami egybefüggő, nagy földterületért úgy tűnik, hogy elég jó vételnek számít. Persze mindez a föld minőségétől is függ.

Korábban már Tiborcz István testvére, Tiborcz Eszter Zsuzsanna is vásárolt földet a Fejér megyei Mányon. Tiborcz Eszter Zsuzsanna 166,181 hektár földet vásárolt 167 millió forint értékben. A mányi földterületet 2015. december 14-én került árverésre.

Orbán veje, Tiborcz István legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a cége, a Zalaegerszegen is furcsa körülmények közt nyert Elios Zrt. milliárdos lámpaberuházása után sötétség maradt a városban.

Meg kell említeni viszont, hogy Tiborcz István minden olyan cégét eladta, amikkel közbeszerzéseken indult. Jó pár gyanús eliosos közbeszerzése miatt viszont még ezelőtt nyomozást indított az EU csaláselleni hivatala és a magyar rendőrség korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztálya is.

Kastélyt is szerezhetett

Tiborcz Istvánnak az ország egyik legszebb kastélya, a turai Schossberger-kastély is ismerős lehet. Az önkormányzat ugyanis eladta egy nyáron alapított kft.-nek az épületegyütest a hozzá tartózó 10 hektáros parkkal 200 millió forintért, írta a 444.hu. Tiborcz István korábbi üzlettársa intézte a a jogi ügyeket, a cég tulajdonosa Tiborcz ismerőse, viszont furcsa, hogy cégalapításkor személyesen Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.  A lap megkérdezte a céget, hogy miből volt pénzük a 3 millió törzstőke mellett ekkora ingatlant venni, de nem válaszoltak.

L. Simon László felesége is földbirtokos lett, Nadapon és Seregélyesen vásárolt be 30 millió forintért, de az igazi nagyágyú a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc volt, aki családjával a fél környéket behúzhatta.

Összesen még 1400 hektár állami földet vettek meg a Váli-völgyben és Etyeken. Ezek egy részét már korábban is ők bérelték, Etyeken viszont első Orbán-kormány idején privatizált herceghalmi állami gazdaság földjei kerültek át hozzájuk.

Rovatok