Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Szó sincs nemzeti italboltról

2016. január 21., csütörtök 09:52

Update: Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta, 

a kormány nem tervezi nemzeti italboltok létrehozását, nincs állami hálózatra, monopólium létrehozására terv.

Ezzel arra reagált, hogy a Figyelő értesülései szerint tavasszal olyan törvénymódosításokat tárgyal majd a parlament, amik megágyaznak a nemzeti dohányboltok rendszeréhez hasonló nemzeti italboltok bevezetéséhez.

A hetilap forrásait látszik igazolni, hogy a parlament honlapján lévő listából kiderül, a kormány a jövedékiadó-törvény átírását tervezi. Mivel az alkohol jövedéki termék, ezért ennek a törvénynek a módosításával akár arra is van lehetőség, hogy az alkoholos italok árusítását állami monopóliummá tegye a kormány. A jövedékiadó-törvény módosítását júniusban fogadhatják el.

Az elmúlt két évben kiszivárgott feljegyzésekre és belső értesülésekre alapozva már többször is felmerült a sajtóban, hogy a dohánykereskedelem után az alkohol piacát is jobban ellenőrizni akarja a kormány, amely azonban mindeddig tagadta, hogy napirenden lenne ilyesmi. 

A Figyelő szerint az alkoholpiac újraosztása lehet a következő időszak egyik nagy belpolitikai konfliktusa, ez ugyanis, mint minden állami beavatkozás a gazdaságba, komoly érdeksérelmekkel fog járni, a nyerteseknek járó jogokért való könyöklés pedig a Fideszen belül is indulatokat kavarhat. 

Rovatok