Index Vakbarát Hírportál

Teljesült mindenki álma: csak két napot kell dolgozni a héten

2016. április 27., szerda 09:56 | aznap frissítve

A magát 21. századi szocializmus mintaállamának tartó Venezuela úgy tűnik, valóban a munkások paradicsomává vált: a kormány úgy döntött, hogy mostantól csak hétfőn és kedden kell dolgozniuk a közszolgáknak. A lépés 2,8 millió embert érint.

A gond csak az, hogy ennek oka az országban uralkodó vészes energiahiány: a kormány a munkabeszüntetéssel akar spórolni az áramon.

Ez már a sokadik válságintézkedés az áramhiány miatt. Nemrég napi négyórás rendszeres áramszünetet vezettek be.  Korábban pedig fél órával előre állították az órákat a spórolás végett, Nicolás Maduro elnök pedig nemrég arra kérte a nőket, ne szárítsanak hajat, így takarékoskodjanak az árammal.

Venezueláé a világ legnagyobb ismert kőolajkészlete, az ország mégsem rendelkezik hőerőművekkel. Az áramellátás szinte teljes egészét vízerőművek állítják elő, ezeket azonban megbénította az El Nino nevű éghajlati jelenség, amely súlyos szárazságot okoz Latin-Amerikában.

A kormány emellett "ellenzéki szabotázsra" vezeti vissza a bajokat, szakértők azonban úgy vélik, inkább arról van szó, hogy a 21. századi szocializmus építése közben elherdálták a pénzt, és nem költöttek eleget az energetikai beruházásokra.

Venezuelában egyébként az energiaválság mellett 700 százalék az infláció és sok alapvető termékből hiány van. Az ország bizarr szocialista kísérletéről itt írtunk részletesen.

Rovatok