Index Vakbarát Hírportál

Nyomoz a NAV az offshore-ozó politikusok ellen

2016. június 2., csütörtök 12:27

A Panama-iratokból kiderült kevés magyar politikai vonatkozású ügy közül kettőben nyomozni kezdett a NAV, derült ki az értesítésekből, amelyeket a feljelentéseket tevő Tényi István eljuttatott az Indexnek. Az adóhatóság Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának kiemelt ügyekkel foglalkozó osztálya adócsalás gyanúja miatt kezdett vizsgálódni Horváth Zsolt, korábbi fideszes országgyűlési képviselő, illetve Konti Csilla, Boldvai László Nógrád megyei MSZP-s felesége ellen. 

Horváthnak, aki 2014-ig ült az Országgyűlésben a Fidesz frakciójában, a Panama-iratok tanúsága szerint két offshore-cégben is volt érdekeltsége, ezeket azonban nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. A gimnáziumi tanárnőként dolgozó Kontinak 2012-ben került a tulajdonába egy Szamoára bejegyzett cég, amelyen a cégiratok alapján több százmillió forint folyt keresztül a következő években. Férje, Boldovai László a kilencvenes évek közepén az MSZP kincstárnokaként működött. 

Az offshore-ozáson keresztüli adoptimalizálás különös határterület a csak morális értelemben kifogásolható, és törvények szerint is tilosnak számító kategóriák közt, így a NAV-vizsgálat még nem jelenti feltétlen azt, hogy bűncselekmény történt. Szerdán például Gattyán György pert nyert az adóhatósággal szemben: a bíróság kimondta hogy a NAV nem használhatott volna olyan bizonyítékokat a milliárdos cége ellen, amelyeket használt, ráadásul még ezek a bizonyítékok sem arról tanúskodnak, hogy törvénysértés történt volna. A NAV ettől még kezdhet új eljárást a Docler Holding ellen új bizonyítékok alapján, de a friss ítélet után nem valószínű, hogy bűncselekményt tárnának fel. 

Rovatok