Index Vakbarát Hírportál

Ha Soros tényleg nekünk jönne, elég nagy bajban lennénk

2016. június 8., szerda 14:42

A kormány hetek óta azt harsogja, hogy Soros György nagyon csúnya dolgokban mesterkedik. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy vaklármáról van szó, mert ha valóban úgy akarná, elég nagy károkat tudna okozni az országnak minden idők legsikeresebb magyar származású pénzembere. Tudja ön, mennyi 6800 milliárd forint?

Mint arról valószínűleg már mindenki értesült az országban, a kormány az Európai Unió, az Egyesült Államok és a menekültek után új bűnbakot talált Soros György személyében. Lázár János keményen nekiment a szerinte Európa elpusztításán mesterkedő, magyar származású amerikai üzletembernek, sőt a titkosszolgálatokat is ráküldték, Orbán leháttérhatalmazta, és a kormányközeli média is elővette a témát.

Leginkább arra próbálták meg felhívni a figyelmet, hogy Soros irtó gazdag. Ami tény, sőt: Sorosnak felfoghatatlanul sok pénze van, mi most megmutatjuk, hogy mennyi pénzen ül minden idők legsikeresebb, Magyarországon született embere, és mi mindent lehet csinálni ekkora hatalmas vagyonnal.

Gazdagabb, mint a száz leggazdagabb

Például rögtön megvehetné kilóra a száz leggazdagabb magyart. A Napi.hu listája szerint az ország legvagyonosabb száz emberének összesen 2800 milliárdja van. Ehhez képest Soros az amerikai Forbes szerint 24,9 milliárd dollárral, azaz mai árfolyamon 6812,59 milliárd forinttal rendelkezik, amivel a világ 23. legvagyonosabb embere.

 

Sorosnak tehát 6 812 590 000 000 forintja lenne a számláján, ha mindenét pénzzé tenné, és betolná az OTP-be. Már ha nem akarná megvenni inkább: az OTP piaci kapitalizációja (a forgalomban lévő részvények összértéke) 6,2 milliárd euró, ami mindössze 7 milliárd dollár.

Korábban Soros alapja tényleg spekulált OTP-részvényekkel, és ezzel meg is ütötte a bokáját. De Soros György pénzügyi karrierjének messze az a leghíresebb-hírhedtebb története, hogy 1992-ben alapjával bedöntötte a brit fontot, és 1997-ben a maláj kormány is őt vádolta a valutaválság kirobbantásával. Úgyhogy jobb nem ujjat húzni vele, mert a forintot sem lenne olyan nehéz megcibálni.

 

Olyannyira nem, hogy Sorosnak jelenleg majdnem akkora a vagyona, mint a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka. Márpedig ha támadás érné a forintot, akkor az utóbbiból kellene megvédeni a nemzeti valutát a spekulánsokkal szemben. Amit elég nehéz lenne úgy megcsinálni, hogy a spekulánsok ugyanakkora tűzerővel rendelkeznek, mint az MNB.

Ráadásul a jegybank az utóbbi időben elképesztő ütemben éli fel tartalékait, tehát könnyen lehet, hogy hónapokon belül kevesebb pénze lesz, mint Sorosnak. Ami elég felelőtlen dolog lenne a puskaporos hangulatnak, illetve annak a fényében, hogy Soros jóval erősebb valutákat is bedöntött már.

Építhetne metrót, autópályát, stadiont

A kormány azért ostorozza Sorost, mert Orbánék szerint az üzletember rossz célokra költi pénzét. A Fidesz narratívája röviden úgy szól, hogy Sorosnak nagyon sok pénze van, és ezt a sok pénzt arra használja, hogy antidemokratikus módon propagálja a demokráciát, az emberi jogokat és sok minden más, a kormány szerint káros dolgot.

De vajon mi lenne, ha Soros inkább nemzetünk boldogulásának szolgálatába állítaná vagyonát? Egy rövid számolással gyorsan kiderül, hogy elég sok mindent tudna finanszírozni, konkrétan:

 

De ha akarná, egy évre átvehetné az összes magyarországi közbeszerzés finanszírozását is. Az EU szerint 2014-ben 16,1 milliárd euró ment el erre, ez bőven kijönne Soros vagyonából. Bár ez abból a szempontból lényegtelen, hogy a cech döntő részét így sem mi, hanem az Európai Unió állja.

Magánhadseregével Bukarestig masírozhatna

A kormánynak az fáj, hogy Soros György civileket támogat az úgynevezett nyílt társadalom megteremtésének elősegítése végett. Ez itthon két fő fronton jelentkezik: az egyik a Nyílt Társadalom Alapítvány és kapcsolt részei, a másik a budapesti Közép-Európai Egyetem, közismertebb nevén a CEU, ahol mások mellett Kovács Zoltán kormányszóvivő 23 millióért tanult. Az alapítványnak világszinten 1,5 milliárd dollár a vagyona, a CEU-nak 880 millió. Tehát ha nagyon akarná, Soros akár tízszer ennyit is áldozhatna a dologra.

De mi lenne, ha valóban meg akarná buktatni a kormányt? Ha nemcsak az impotens civilek és egyetemisták támogatásával próbálna változtatni a dolgokon, hanem valódi erőt rakna a szándék mögé? Nem jönnénk jól ki belőle.

 

És ezek után még mindig több mint 1,5 milliárd dollár, azaz a honvédség kétéves költségvetése maradna fegyverzetre, további eszközbeszerzésre, logisztikára és egyebekre. Már ha mindenből újat vásárolna Soros, és nem mondjuk lízingelne, vagy kérne egy szívességet Hillary Clintontól, mert akkor még olcsóbban kijönne. 

Mondjuk ennél a honvédségnek jóval több eszköze van, de azok jóval elavultabbak is, úgyhogy jó eséllyel gyorsan győzne az invázió, sőt.  Egy ilyen jól felpumpált hadsereggel a győzelem és a Magyar Honvédség csapatainak integrálása után igazából meg sem állnánk Bukarestig.

De mindennek semmi valóságalapja sincs. Soros Györgyöt valószínűleg kismillió dolog sokkal jobban foglalkoztatja annál, mint hogy mi folyik Magyarországon és mit mondanak róla a kormányinfón, lerohanni meg végképp nem akar minket. De mi legalább a kormányzat verbális hadjáratának apropóján jót kesereghetünk azon, hogy nekünk sosem lesz ennyi pénzünk.  

Rovatok