Index Vakbarát Hírportál

Nem nyúlt az alapkamathoz a Monetáris Tanács

2016. június 21., kedd 16:04

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. Az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. 

Az MNB közleménye szerint az alapkamat aktuális szintjével és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásával középtávon el lehet érni a jegybank inflációs célját és a reálgazdaságot is a terveknek megfelelően lehet a mostani feltételek mellett ösztönözni, feltéve, hogy teljesülnek az MNB előrejelzései. Ha pedig szükségesnek látja,  

a Monetáris Tanács  a jövőben nemhagyományos eszközök alkalmazása mellett is dönthet.

A tanács szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad, a dezinflációs nyomás pedig folyamatosan csökken a reálgazdaságban. 

A Monetáris Tanács döntése nem lepte meg az elemzőket, mert a jegybank már májusban bejelentette, hogy lezártnak tekinti a kamatcsökkentési ciklust. 

Az MNB új inflációs előrejelzést is kiadott kedden, ami szerint idén és jövőre kicsit nagyobb inflációt vár a jegybank, mint az előző, márciusi jelentésében (0,3 és 2,4 százalék helyett 0,5 és 2,6 százalékot). A GDP előrejelzésén viszont nem változtatott az MNB, továbbra is 2,8 és 3 százalékot vár, ami azért érdekes, mert a legutóbbi inflációs jelentés idején még nem lehetett tudni, hogy milyen rosszul indult az év a magyar gazdaságnak. Az MNB-nél a kormány és a Századvég is alacsonyabb GDP növekedést vár. 

Rovatok