Index Vakbarát Hírportál

Lefékezi a sok sztrájk Franciaországot

2016. június 23., csütörtök 14:42

A munkaerőpiaci reformok elleni sztrájkok rányomják bélyegüket a gazdasági szereplők hangulatára Franciaországban, júniusban jelentősen romlott az üzleti klíma az euróövezet második legnagyobb gazdaságában, írja az MTI.

A Markit piackutató intézet csütörtökön közölte, hogy a 600 vállalat megkérdezése alapján számított összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 1,5 ponttal 49,4 pontra, a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pont alá csökkent.

A szolgáltatási BMI 51,6 pontról 49,9 pontra csúszott le, míg az elemzők 51,8 pontot vártak. A feldolgozóipari BMI 48,4 pontról 47,9 pontra esett, noha elemzők azt várták, hogy 48,8 pontra emelkedik. A munkabeszüntetések csak növelték az amúgy is gyenge kereslettel küszködő vállalatok nehézségeit. A szolgáltató szektor viszonylag jól tartja magát, és a kilátások is biztatóbbak, de ezt csak nagy árcsökkentések révén lehetett elérni, rontva a szektor nyereségességét.

Csütörtökön is lett volna egy nagyszabású tüntetés, de a hatóságok végül nem engedélyezték, ami a franciáknál ritka dolog, fel is háborodtak a szakszervezetek a döntésen. 

Rovatok