Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől GMO-mentes diétán a Lidl tehenei

2016. július 11., hétfő 15:05

A német cég bejelentette, hétfőtől kezdve nem ad génmódosított takarmányt a teheneinek, a saját márkás tejük és más tejtermékeik megkapják a GMO-mentes matricát.

A génmódosított élelmiszerek, azaz GMO-k káros hatása ugyan erősen vitatott (a kutatók pedig folyamatosan dolgoznak a biztonságossá tételén), a vásárlókban mégis bizalmat gerjeszt a "GMO-mentes" matrica az élelmiszereken.

Magyarországon az EU-ban engedélyezett mindkét génmódosított növény (MON810 GM kukorica és Amflora GM burgonya) termesztése tilos. Németországban is ugyanez a helyzet, de a GMO-élelmiszerek külföldről importált takarmány formájában most is megtalálhatják az utat a fogyasztókhoz.

A The Local szerint ezt a kiskaput zárja most be saját berkeiben a Lidl: a német cég bejelentette, hétfőtől kezdve a saját márkás tejüket adó teheneik csak GMO-mentes takarmányt kapnak. A GMO-mentes tejet Németország-szerte kapni lehet majd, szeptembertől pedig GMO-mentes matricát kapnak a sajátmárkás sajtjaik is. A szupermarket-hálózat azt ígérte, ez a változtatás nem befolyásolja majd a tejtermékek árát. 

A génmódosított élelmiszerektől való félelmet más cégek, köztük a konkurens Aldi is meglovagolhatja majd. A Lidl ezen kívül a tejtermelő kisiparosokkal ápolt kapcsolatával igyekszik kitűnni a piacon: a farmerekkel kölcsönösen elfogadott szerződést kötnek, így védik őket az alacsony áraknak való kiszolgáltatottságtól.

Rovatok