Index Vakbarát Hírportál

A Citibank "blokád alá vonja" Venezuelát

2016. július 12., kedd 12:25

Venezuela egy hónapon belül kiszorulhat a nagyobb nemzetközi pénzpiacokról, már ha igaz, amit Nicolás Maduro állít. Az elnök a Reuters híre szerint ugyanis arról beszélt, hogy a Citibank 30 napos felszólítást küldött, és a határidő leteltével be fogja zárni a venezuelai jegybanknak és az ország legnagyobb állami hitelintézetének nála működő devizaszámláit. 

A kormány és a jegybank, valamint az ottani OTP, a Banco de Venezuela eddig a Citibankon keresztül intézte devizatranzakcióit az amerikai és más nemzetközi pénzpiacokon. Így tehát elég súlyos következményekkel járna, ha megszüntetnék a számlát, és nem tudnának máshol újat nyitni addig.

Maduro egyébként úgy értékelte a dolgot, hogy a kormánya ellen harcoló nemzetközi pénztőke így akarja "pénzügyi blokád alá vonni" az országot, de persze "Venezuelát senki sem állíthatja meg". 

Kérdés, hogy miben nem állíthatják meg. Ahogy arról korábban részletesen is írtunk, a buszsofőrből lett elnök tövig nyomja a gázt, miközben az ország robog a teljes gazdasági összeomlás felé.

Az ellenzék és gazdasági elemzők szerint erről a kormány elbaltázott gazdaságpolitikája tehet, a kormány szerint ellenségei folytatnak gazdasági háborút ellene.

Mindenesetre a helyzet olyan rossz, hogy a napokban tízezrek özönlöttek át a szomszédos Kolumbiába, mert Venezuelában egész egyszerűen elfogyott az étel. Az infláció 700 százalék, egy kiló csirke 24 ezer forintba kerül. Nemrég az áramhiány miatt két napra redukálták a munkahetet, de betiltották a hajszárítást is hasonló okokból.

Rovatok