Index Vakbarát Hírportál

Újabb büntetések az MNB-alapítványok cégeinek

2016. július 12., kedd 10:22

A Közbeszerzési Döntőbizottság 6,12 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak 268 milliárd forintos vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-t, valamint az alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-t - írta a Világgazdaság.

A napokban hasonló okokból már kaptak egy nagyobb büntetést is, akkor 32 millióra vágták meg az egyik MNB-alapítványt, ráadásul pont azt, amelyiknek Matolcsy György jegybankelnök a kuratóriumi elnöke.

A büntetéseket azért szabta ki a döntőbizottság, mert az MNB-alapítványok és cégeik nem írtak ki közbeszerzéseket nagy értékű megrendeléseikre, holott közpénzből gazdálkodnak. Szerintük egyébként ez annyira nem is nagy baj, de a hatóságok szerint ezek szerint mégiscsak az.

A most elmeszelt szerződések között egyébként van egy-két érdekes darab, a megbízottak között szerepel 

Az ügyészség korábban több mint öt tucat szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A problémás szerződés értékének akár 15 százalékát is ki lehet büntetésként fizettetni, ami egy  többmilliárdos tételnél  már elég jelentős összeg lehet. (Adott esetben még súlyosabb következmény lehet, ha a bizottság a szabálytalanság miatt pert indít, és a szerződés érvénytelenségének kimondását kéri.)

Eddig 15 százalékra még nem vágták meg az alapítványokat, csak jóval kisebb összegeket kellett fizetniük egy-egy szerződés után. Azonban a büntetések várhatóan a következő hetekben szaporodni fognak, ahogy egyre több ügyben dönt a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Rovatok