Index Vakbarát Hírportál

Nyomozni kezdett a rendőrség az MNB-alapítvány miatt

2016. július 22., péntek 12:08

Nyomozás indult a Matolcsy-féle MNB-s alapítvány, a PADA ügyében "hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt." A feljelentést Tényi István magánszemély tette. A nyomozással a főügyészség az első kerületi rendőrkapitányságot bízta meg.

Korábban megírtuk: nem stimmelnek a PADA közérdekű adatként kiadott kuratóriumi jegyzőkönyvei, a szocialisták adatigénylésére kiadott dokumentumok ugyanis több ponton is eltérnek azoktól a jegyzőkönyvektől, amelyeket az alapítvány korábban a honlapján hivatalos anyagként közzétett a honlapján.

Más a fejléc, más a központozás, a sortörés, a betűtípus, az oldaltörés, sőt, apró szövegszerű eltérések is vannak, a dokumentumok alján szereplő aláírásokat pedig képként szúrták be. Felmerül a kérdés: melyik az eredeti, hiteles jegyzőkönyv, és ha az egyiket később készítették, arra mi szükség volt.

De nem csak a jegyzőkönyvekkel van probléma, egyes nyilvánosságra hozott befektetési döntéseknél nincsenek rendben a dátumok sem: például egy 2014 május 13-án keltezett döntés egy június 13-án és egy május 30-án elfogadott határozatra hivatkozik. (Tényi István feljelentésében kimondottan ezeket kifogásolta.)

Már az adatokat kiperelő szocialista Tóth Bertalan is feljelentést tett az ügyészségen ő azonban nem okirat-hamisítás, hanem sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt. A vádakra akkor az MNB alapítványa úgy reagált, csak egy „teljességgel alaptalan, rosszindulatú politikai hatáskeltésről” van szó, sőt feljelentést is tettek hamis vád miatt.

Az ügyészség viszont nem érezhette teljesen alaptalannak a vádakat, Tóth Bertalanék ügyében ugyanis nemrég feljelentés-kiegészítést rendelt el, Tényi István okirat-hamisításról szóló feljelentése után pedig máris megkezdődött a nyomozás.

Az ügyészség még korábban utasította a Közbeszerzési Döntőbizottságot is, hogy egyenként nézzen át 63 alapítványi szerződést, nem kellett volna-e közbeszerzéseket kiírni az egyes ügyekben. Több szerződés miatt pedig már el is meszelték a Matolcsy vezette PADA nevű alapítványt. Első körben 32 millió forint bírságot kaptak, és hasonló okokból büntették az alapítványi cégeket is, a vizsgálat azonban még nem ért véget.

Az MNB-alapítványok pénzei körüli egyéb furcsaságokról szóló cikkeinket itt olvashatja.

Rovatok