Index Vakbarát Hírportál

Elbukták a pénzüket Kun-Mediátor Marcsika károsultjai

2016. augusztus 3., szerda 08:02

Elrendelték a becslések szerint legalább 10 milliárd forint kárt okozó karcagi Kun-Mediátor Kft. felszámolását - tudta meg a károsultakat képviselő Dobrossy István ügyvédtől a Magyar Nemzet. A cég vagyona nagy valószínűséggel éppen hogy elég lesz az elmaradt bérek kifizetésére, így az 1500-2000 károsult valószínűleg sosem látja viszont a pénzét, hacsak a rendőrség nem talál valami értékes vagyonelemet, ami a céghez köthető, vagy el nem kapja a szökésben lévő Marcsikát, a cég vezetőjét. 

A Kun-Mediátor egy magát utazási irodának és pénzváltónak álcázó piramisjáték volt, amely magas kamat ígéretével pénzt gyűjtött Karcag környékén nagyjából 10 éven át,  amíg a piramis össze nem omlott. 2015 áprilisában, amikor több befektető nem kapta meg a pénzét az amúgy semmilyen pénzügyi szolgáltatásra feljogosító engedéllyel nem bíró cégtől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás miatt nyomozni kezdett, a sufnibrókercég vezetője, Dobrai Sándorné Marcsika pedig a fél családjával együtt felszívódott és azóta is szökésben van. 

A karcagi Bernie Madoffot azóta már az Interpol is körözi, a hatóságok pedig tavaly nyáron már azt mondták, sejtik, melyik országban bujkálhat. A Karcagon elterjedt pletyka szerint Marcsika Mexikóban van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.  Veje, a cégben kisebbségi tulajdonos Kemecsi János már tavaly vallomást tett, sokat viszont ez sem segített az ügyön, állítása szerint fogalma sincs az anyósa csalós üzletéről, sem arról, hogy hol van most. 

A rendőrségnél eddig nagyjából ezer károsult jelentkezett, de Dobrossy István szerint kétszer ennyien is lehetnek, a teljes kár pedig akár a 20 milliárd forintot is elérheti. A károsultak szerették volna elérni, hogy hozzanak létre számukra is egy kártérítési alapot, mert az államnak és a bankoknak is nagy a felelősségük abban, hogy ennyi karcagit megkárosított egy csaló, de eddig ilyen alap nem jött létre. Az áldozatok csak abban reménykedhetnek, hogy meglesz Marcsika és még valamennyi pénzt is találnak nála. 

Rovatok