Index Vakbarát Hírportál

A riói metróért végül kétszer annyit kellett fizetni

2016. augusztus 5., péntek 08:19

Volt egy igen komoly változás a riói  olimpia legdrágább építkezésénél, a sokáig kérdéses metróprojektjüknél, hivatkozik a az O Jogo lap a brazil állami számvevőszékre az MTI szerint. Mégpedig az, hogy kiderült, hogy az állam a metróépítő magáncégeknek igazából az eredeti szerződésekhez képest végül

kétszer annyit fizetett a valóságban.

Az riói metró így 750 millió dollárral (nagyjából 213 milliárd forinttal) került valójában többe az eddig bevallott 2,5 milliárd dollárnál (712 milliárd forintnál). Nemrég itt írtunk arról, hogy mikor szállnak el a nyári olimpiák költségei: mindig, kivétel nélkül.

Az ellenőrök felülárazott építőanyagokról, több munkaóráról vagy a metróbővítés céljából megkötött szerződésekben nem szereplő szolgáltatásokról szóló számlákat hoztak elő a beszámolójukban. Emellett eredetileg a projektet kivitelező konzorcium a költségek 45 százalékát vállalta át, ehhez képest a valóságban a számvevőszéki jelentés szerint a brazil állam fizette a bővítés 87 százalékát.

Az elkészült metrót egyébként a helyiek nem is használhatják még egy jó ideig. Persze lehet, hogy nem is bánják, mert az épp, hogy elkészült metrót alig volt idő bármenniyre is tesztelni.

Michael Temer, a súlyos pénzszűkével és gazdasági válsággal küszködő ország miniszterelnöke elmondta, hogy még nem volt ideje alaposan megvizsgálni a jelentést. Az ország gazdasági lejtmenetéről itt olvashat részletesebben.

A brazil rendőrség korábban nyomozást indított a metrókivitelező konzorcium legnagyobb tagja, az Odebrecht építőipari vállalatnál, hogy kiderítse, megvesztegettek-e a metróbővítésben érintett tisztségviselőket. Az eljárás a Petrobras részben állami olajkonszern körül napvilágra került, kiterjedt korrupciós ügyleteket felgöngyölítő vizsgálat keretében indult.

Rovatok