Index Vakbarát Hírportál

Lobbisták nyomhatják a vasárnapi boltzár visszaállítását

2016. augusztus 17., szerda 12:14

Lobbicsoportok lehetnek azok mögött a törekvések mögött, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitvatartást. A fő baj nem a nyitvatartási idő, hanem a munkaerőhiány - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a Népszabadságnak.

Vámos ezzel azokra a közelmúltbeli hírekre reagált, miszerint a kormány újra hozzányúlna a kiskereskedelemhez, és arra kötelezné a nagyobb boltokat, hogy vasárnap csak délig tartsanak nyitva.

Ezt a Fidesz hétfőn tagadta, bár Vámos már akkor is arról beszélt, hogy szakmai körökben hónapok óta ismertek ezek a tervek. A lépés nagy vesztesei a nagyobb, jellemzően külföldi kézben lévő áruházláncok lennének.

Az OKSZ vezére szerint nem a kormány akarja vasárnap délben bezárni a boltokat, hiszen áprilisban az egész napos nyitva tartás mellé állt. A vasárnap délutáni nyitva tartás korlátozása mögött lobbicsoportokat sejt a szakember. Ezek állítása szerint részben a bérpótlékkal, részeben pluszadókkal terhelnék meg a vasárnapi nyitva tartást.

A délutáni boltzár Vámos szerint annyiban racionális, hogy bizonyos üzletekben nagyon kicsi ilyenkor a forgalom, ám a vásárlók a  hosszabb nyitva tartást igénylik.

Vámos azt mondta, 10-15 év kell ahhoz, hogy megoldódjon a munkaerő-probléma a kiskereskedelemben, mert a nyugati országok és Magyarország közti óriási bérkülönbségeket nem lehet egy csapásra eltüntetni.

Rovatok