Index Vakbarát Hírportál

Az MNB irodaházába költözik a főváros olimpiaszervező cége

2016. augusztus 30., kedd 13:14

Szerdai ülésén módosíthatja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. alapszabályát a fővárosi közgyűlés. Az egyik legfontosabb változás a Napi.hu szerint az lesz, hogy a még csak hipotetikus 2024-es budapesti olimpia előkészítésére létrehozott projektcég az MNB tulajdonában lévő Eiffel Palace irodaházba költözik. Mint arról hírt adtunk: a Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatt található épületet a jegybank másfélszer annyiért vette meg egy offshore hátterű cégtől, mint amennyiért korábban meghirdették.

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-hez amúgy dől a pénz azóta, hogy létrehozták. A cég, ami 50-50 százalékban a főváros és a MOB tulajdona, elvileg 2015-től működik 2017 decemberéig, aztán vagy megszűnik, vagy – amennyiben Budapest elnyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát –, akkor az olimpiát előkészítő projektcégből az olimpiát megszervező céggé alakulhat át.

De akárhogy is lesz, a vállalkozásba mindenképpen ömlik a közpénz: a nonprofit zrt. csak az idén már 9,5 milliárd forint adófizetői támogatásból gazdálkodhat, és várhatóan jövőre még kaphat legalább ugyanennyi pénzt a költségvetésből.  A cég, aminek amúgy Schmitt Pál az egyik igazgatósági tagja, az olimpiát előkészítendő eddig már

Rovatok