Index Vakbarát Hírportál

Juncker nem szereti a Goldman Sachs-t

2016. szeptember 15., csütörtök 16:42

Nincs baj azzal, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke egy magánbanknál vállalt állást, csak azt ne a Goldman Sachs-nál tette volna - írja az MTI Jean-Claude Juncker jelenlegi bizottsági vezető csütörtöki interjúja alapján. Juncker saját bevallása szerint még júliusban értesítette elődjét etikai aggályairól, majd a lobbistaállás ügyében az EU etikai vizsgálatot indított

A YouTube és az Euronews hírcsatorna közös szervezésű interjújában Juncker érdeklődők különféle kérdéseire válaszolt az interneten. Juncker azzal magyarázata a Goldman Sachs-szal szembeni averzióját, hogy "az volt az egyik olyan pénzintézet, amely akarva vagy akaratlanul hozzájárult a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válsághoz". Ugyanakkor közölte azt is, hogy a volt bizottsági elnök döntése ellenére "őszinte ember" és "jó barát".

A bizottságot 2004 és 2014 között vezető Barroso új állása többekből heves méltatlankodást váltott ki. Francois Hollande francia elnök például "erkölcsileg elfogadhatatlannak" nevezte a portugál uniós politikus választását. Az Európai Bizottság a vizsgálatban eddig nem talált kivetnivalót Barroso új munkahelyében, aki egyébként tiszteletben tartotta azt az európai biztosokra vonatkozó kitételt, amely szerint legalább 18 hónapnak kell eltelnie azelőtt, hogy egy volt biztos alkalmazásba állhasson a magánszektorban.

Azonban a bírálatok és az etikai aggályok miatt az intézményt vezető Juncker a héten végül felvilágosítást kért Barrosótól az amerikai bankkal kötött munkaszerződéséről. Barroso válaszul ellentámadásba lendült, és kedden diszkriminációval vádolta a bizottságot.

Rovatok