Index Vakbarát Hírportál

A jegybanki fizetések messze túlszárnyalják a piacon elérhetőket

2016. október 27., csütörtök 10:16

Az MNB által szeptember végén foglalkoztatottak 795 850 forintos havi átlagos alapbére 66 százalékkal volt magasabb a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők augusztusi átlagbérénél - írja a Világgazdaság. Pedig az sem alacsony: a KSH augusztusi adatai szerint 478 061 forintos havi ágazati átlagbér is csaknem a duplája az országos átlagnak.

Akad olyan jegybanki referens, aki havonta 615 ezret kapott, a legjobban megfizetett ügyintéző 530 ezret, míg a szakértői tanácsadói csúcsbér 1 millió 360 ezer,

a sima szakértői fizetés pedig 1 millió 120 ezer

az MNB által a napokban frissített összesítés szerint. A jegybanki bérek emelkedésének ütemét jelzi, hogy a szeptemberi átlagkeresetek 23 – a nem vezető beosztásúakkal együtt pedig több mint 25 – százalékkal haladták meg a 2013. december végit, vagyis amikor az MNB az első összesítést kiadta, azt követően, hogy az év október 1-jén magába olvasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

Ezzel szemben a pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók havi bruttó átlagbére idén augusztusban nemhogy nagyobb lett volna a 2013. decemberinél,

hanem még mintegy 13 ezerrel el is maradt a közel három évvel korábbitól.

„A jegybank jelenlegi vezetése 2013 júliusában a korábbi bónuszrendszert teljes mértékben kivezette, a korábbi igazságtalan bérezési arányok így megszűntek. A 2013-ban kialakított új bérstruktúrában a jegybanki vezetés a munkatársak körében már közelítette a fizetéseket a pénzügyi szférában szokásos bérekhez” – írta honlapján a jegybank idén február végén, amikor éles kritikák érték azért, mert megduplázták a vezetők bérét, holott ellenzékből még éppen a Fidesz kelt ki Simor András volt jegybankelnök magas fizetése miatt.

Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben meghaladták az 1,2 milliárdot, ugyanez az érték 2013 végén még csak 794 millió volt.

Rovatok