Index Vakbarát Hírportál

Ingyen kérhetnek útlevelet jövő tavasztól az idősek

2016. november 29., kedd 21:24

Jövő márciustól megszűnhet több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj, ha megszavazzák az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden nyújtott be Lázár János a Parlamentnek. 

A javaslat szerint ezek lennének a legfontosabb, illetékmentessé váló ügyintézési területek:

Emellett az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó bizonyítvány kiadása iránti illetékfizetési kötelezettség az általános tételű 3000 forintra csökkenhet. Az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.

Ezen felül a személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatban díjmentessé váló értesítési cím bejelentésével összefüggésben kizárnák az illetékfizetési kötelezettséget is, hogy az ne lépjen a díj helyébe. A javaslat ingyenessé tenné a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgároknak, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek. Ezekkel egy időben megszüntetnék a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illetéket.

Lázár János július közepén jelentette be, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az "állami rezsicsökkentésről", aminek előző fordulójában már többek között a diákigazolvány és az erkölcsi bizonyítvány kiállítása lett ingyenes. 

Rovatok