Index Vakbarát Hírportál

Leáldozott a cigarettacsempészetnek

2016. december 8., csütörtök 10:09 | aznap frissítve

Drasztikusan csökkent Magyarországon a cigaretta feketepiac aránya a 2015-ben mérthez képest - írja a NAV közleményében a GfK által közzétett feketepiaci adatokra hivatkozva. 

A GfK 2016. május-augusztusi időszakra vonatkozó üres cigarettásdoboz-kutatása szerint Magyarországon az adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában az előző évben mért 10,7 százalékhoz képest jelentősen csökkent:

A feketepiac kínálatában jelentős szerkezeti változást is kimutattak: ismét Ukrajna lett az illegális dohánytermékek első számú forrása, míg a Belarusz Köztársaságból származó termékek arányának visszaesése szembetűnő. A forgalmazási adatok azt mutatják, hogy a feketepiacról kiszoruló kereslet a legális csatornákba terelődött: az eddigi adatok alapján a 2016. évi legális cigarettapiacon 4 százalékkal magasabb a forgalom, mint a tavalyi év azonos időszakában, és a fogyasztási dohány piaca is növekszik.

Szakértők a csökkenés okait részben a NAV erőfeszítéseinek sikerességére, részben pedig a mögötte meghúzódó reálbér-emelkedésre vezetik vissza. Az adóhivatal pénzügyőrei folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, az EU külső határszakaszain 2016-ban eddig végzett több mint 2 milliószor ellenőriztek. Ezen kívül az EU-n belüli illegális gyártás megakadályozása is cél, ezen a területen voltak nagy fogások idén. 2016-ban naponta több mint 600 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglalt le eddig a NAV.

Rovatok