Index Vakbarát Hírportál

A csempészet miatt bevonják a legnagyobb készpénzt Venezuelában

2016. december 12., hétfő 08:46

Venezuela kormánya ugyan már évek óta folyamatosan hozza egy betegebb kabaréjelenet színvonalát, de egyszerűen mégis képtelen kifogyni a rettenetesen rossz ötletekből. Most ugyanis éppen azt találták ki, hogy háromnapos határidővel bevonják az országban forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyet.

Teszik ezt néhány héttel azután, hogy egy hasonló pénzügyi manőver Indiában masszív káoszt és jelentős gazdasági-pénzügyi károkat okozott

Hivatalosan egyébként arra hivatkozik Nicolás Maduro szocialista kormánya, hogy a lépésre az elharapódzott csempészet miatt van szükség. Mivel Venezuelában olcsó a benzin, minden másból viszont áruhiány van, az utóbbi időben eléggé elharapódzott az illegális kereskedelem. Az olcsó benzint viszik ki, minden mást pedig hoznak be.

Maduro szerint a 100 bolívaros bankjegy bevonásával majd jól kitolnak a vagyonukat külföldön halmozó bűnbandákkal, amivel csak az a probléma, hogy vajon ha az ember dörzsölt bűnöző, akkor miért tartaná egy olyan ország pénznemében a vagyonát, ahol 700 százalék az infláció?

Ha a bűnözők nem is, a többiek legalább szívhatnak, hiszen 72 óra múlva már nem lehet fizetni a bankjeggyel, a pénzt érmékkel helyettesítik majd. A beváltásra sem lesz sok idő, csak tíz nap. Azt ígérik továbbá, hogy bevezetnek hat új, nagyobb címletű bankjegyet, amire azért is van szükség, mert a brutális infláció és a gazdasági válság okozta árfolyamzuhanás miatt mára egy 100 bolíváros a hivatalos árfolyamon 3000 ezer forintot ér, de a feketepiaci árfolyamon ennél jóval kevesebbet. A nem hivatalos, de reálisabb árfolyam csak novemberben 55 százalékot zuhant a dollárral szemben, manapság egy dollárért simán lehet 4000 bolívart kapni a Venezuelában, ha okosba' vált az ember.

És amúgy a venezuelai gazdasági helyzettel kapcsolatban azt is illik mindig megemlíteni, hogy ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert kőolajlelőhelyeivel. A jövő évi inflációs előrejelzés egyébként 2000 százalék, gazdasági növekedést egy ideje pedig nem láttak. De legalább karácsonyra a kormány államosított ajándékot ad a népnek.

Rovatok