Index Vakbarát Hírportál

Balhé lett belőle, mégsem vonják be a készpénzt Venezuelában

2016. december 18., vasárnap 09:38

A múlt héten a csempészetre hivatkozva be akarták vonni a legnagyobb címletű készpénzt, a száz bolívarost Venezuelában, de ennek hatására halálos áldozatokat követelő zavargások törtek ki a 21. századi szocializmus paradicsomában, úgyhogy most a kormány inkább elhalasztotta a dolgot.

Persze a hivatalos indok nem az, hogy a kormány elkúrta, hanem hogy az ország nemzetközi szabotázs áldozata lett, és ezért nem sikerült időben leszállítani a százat felváltó 500 bolívaros bankjegyeket. Az új verzió szerint január 2-án fogják bevonni a százast – írja a BBC.

Bár azt eddig is tudtuk, hogy Venezuela egy elég elvarázsolt hely, a mostani balhéból az is elég nyilvánvaló, hogy Nicolás Maduro szoci elnöknek és beosztottjainak fogalmuk sincs, mi folyik a világban. Hiszen India pont hetekkel korábban fulladt káoszba egy hasonló kormányzati húzás miatt.

Ahogy az várható volt, Venezuelában is érzékenyen reagáltak az emberek arra, hogy napokon belül elvezstette értékét a pénzük. Miután a boltok nem fogadták el a bevont százast, csomó helyen pénzhiány alakult ki, miközben az orszég gazdasága amúgy is romokban van, és a legtöbb áruból eleve hiány van. 

Rovatok