Index Vakbarát Hírportál

Péntektől ismét elvihető a húsgolyó az IKEA-ból

2017. január 13., péntek 09:48 | aznap frissítve

Csütörtökön jött a hír, hogy az IKEA bizonytalan ideig nem ad ki elvitelre ételeket a bonyolult áfaszabályok miatt, de a jelek szerint csak egy napig állt fenn ez az állapot: a cég pénteki közleményében tudatta, hogy újra él ez a lehetőség.

A 2017. január elsejétől életbe lépett szabályozásnak megfelelően külön kell választani a helyben fogyasztott és az elvitelre szánt ételek adókulcsát, előbbi 18, utóbbi 27 százalékos áfa alá esik, de ez alól is vannak kivételek. A Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, a kacifántos szabályok miatt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint sok helyen nem foglalkoznak az egésszel, mindenre 27 százalékos áfát ütnek továbbra is. A lap által megkérdezett Michnai Attila adószakértő viszont azt mondta, hogy ez a gyakorlat törvénysértő, amiért a NAV 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot számolhat fel.

Az IKEA azonban másra jutott. A közlemény szerint a cég megvizsgálta a törvényi megfelelőség lehetőségeit, és átmenetileg minden termékét 27 százalékos adókulccsal értékesíti, megtartva azok eredeti árát. Megkérdeztük a NAV-ot, mi az igazság, büntethetnek-e az ellenőrök a nem megfelelő (akár magasabb) áfakulcs használatáért, amint válaszolnak, közöljük. 

Rovatok