Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos befektető viheti elég olcsón a Rác Fürdőt

2017. február 20., hétfő 19:00 | aznap frissítve

Szerdai, zárt ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés a hányatott sorsú Rác fürdőről. Az Index birtokába jutott előterjesztés azt javasolja a polgármestereknek, a szóba jöhető három opció közül válasszák azt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank visszaveszi a beruházókkal szemben fennálló eredeti követelését, és talál befektetőt a projektre. Ezzel alighanem kiesik a lehetőségek közül a korábban valószínűnek tartott forgatókönyv, amely szerint kínai befektetők vették volna meg az évek óta rohadó komplexumot, és egy egyelőre titkos kilétű új szereplő jöhet be a képbe az MFB-n keresztül.

Tragikomikus beruházás

A Rác Fürdő felújítása 2002-ben kezdődött és 2010-ig tartott, a teljes bekerülési költség mintegy 11 milliárd forint volt, ami óriási bukó a jelenlegi becsült értékéhez képest. A megnyitásra azonban nem kerülhetett sor, mivel az időközben fizetésképtelenné vált beruházók (Rác Nosztalgia illetve Rác Beruházó Kft.) sehogyan sem jutottak dűlőre a Fővárosi Önkormányzattal.

Az immár hét éve húzódó történetben számtalan kísérlet történt a helyzet rendezésére, de mind sikertelenül zárult, így 2015-ben megkezdődött az előbb stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősített cégek felszámolása. Mindeközben az ügyben PSZÁF-vizsgálat, illetve feljelentések nyomán több nyomozás is zajlott illetve részben még zajlik éppen az MFB ellen, amely a gyanú szerint igencsak felelőtlenül hitelezte a beruházást.

Gyorsan szabadulna az egésztől a főváros

A felszámolás megindulásával mindenesetre több lehetőség állt fenn a folytatásra, a Főváros mostanra jutott odáig, hogy döntenie kell az ügyben. A szerdán tárgyalásra kerülő, Bagdy Gábor által benyújtott előterjesztés három lehetőséget vázol fel, amelyek közül az elsőt ajánlja a közgyűlésnek:

A megszavazásra javasolt első opciónál az előterjesztés szerint előny, hogy belátható időn belül, legkésőbb 8 hónap múlva megnyithatna a fürdő és a hotel. Ezen felül a főváros gyorsan visszakapná a pénzt, amiért korábban a követeléseket megvásárolta az MFB-től (ez kamatokkal együtt 3,1 milliárd forint), és mentesülne a további jelentős ráfordításoktól – szakértői becslések szerint fővárosi üzemeltetés esetén a felszámolás költségeivel együtt még közel 2 milliárd forintot kellene rászánni a projektre, hogy megnyitható állapotba kerüljön a komplexum.

Nem tudni, ki fog ezzel nagyon jól járni

Ugyanakkor kockázatokat is azonosít a dokumentum, például hogy a Főváros és az MFB közt korábban létrejött egyezség felbontása nem nyújtana teljes körű garanciát, a fővárosnak az új befektető bejövetele után már nem lenne ráhatása a követelések esetleges továbbértékesítésére, az ezzel való tulajdonszerzésre, a fürdő megnyitására. A 3,1 milliárdos azonnali juttatás pedig bár szépen hangzik, ennek elfogadásával az önkormányzat elesik attól az opciótól, hogy a felszámolás után esetlegesen nagyobb összegért tudjon túladni a fürdőn és a hotelen.

Amennyiben az MFB 3,1 milliárdos, vagy ahhoz közeli áron passzolja tovább a titokzatos befektetőnek a turisztika komplexumot, úgy a vevő több milliárd forintot spórolhat, ugyanis az előterjesztésben közölt értékbecslés szerint még a nyitási költségeket leszámítva is 5,2 milliárd forint jelen állapotában.

A fürdőbiznisz megtérülésében országosan hatalmas a szórás, a budapesti gyógyfürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. viszont nyereségesen működött az elmúlt években. A prémium kategóriásra belőtt Ráccal kapcsolatos üzleti előrejelzésben a Colliers úgy kalkulált, a hotel és a fürdő együtt tíz év alatt több mint 5 milliárd forint profitot fog hozni a konyhára. Ez szintén nem rossz pénz, bár mivel az értékelés eladói megrendelésre készült, valószínűleg ez egy optimistább forgatókönyvvel számol. (Ráadásul a dokumentum szerint "az értékeléssel kapcsolatos bizonytalanság átlagosat meghaladónak tekinthető".)

Mindenesetre a várható bevétel és az olcsó bekerülési költség tükrében különösen érdekes, a javaslat megszavazása esetén ki lesz majd a szerencsés nyertes, akinek kilétét a bank már tudja, de egyelőre nem árulja el. Kerestük az MFB-t a befektető kilétével kapcsolatos kérdéseinkkel, amint megtudunk valamit, hírül adjuk. 

Rovatok