Index Vakbarát Hírportál

Bíróságra viszi az unió a magyar hatósági energiaárat

2017. február 23., csütörtök 15:03

Bíróság elé viszi az Európai Bizottság a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén - közölte Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

A vita lényege, hogy az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar kormány álláspontja szerint viszont ez az állam feladata, aminek "az emberek szempontjait" szem előtt tartva kell belőnie a rezsiárat. Az emberek érdekében eljárás szépen hangzik, de jelen helyzetben azt is jelenti, hogy azok is fizetnek a gázért, akik nem gázzal fűtenek, valamint hogy ha a piaci ár esetleg a hatósági alá megy - tavaly már volt ilyen -, akkor rosszabbul járunk az állami szabályozással. 

Lázár János szerint a többi vitás ügyben nem várható, hogy eljutunk a bírósági szakaszig, a gyógyszerészeket és a multinacionális cégeket érintő szabályozás ügyében arra számítanak, hogy megegyezéssel zárulnak a kötelezettségszegési eljárások.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a külföldiek földtulajdon-szerzésének korlátozásáról és Paks ügyében is további egyeztetések szükségesek, de "eredménnyel kecsegtetnek" a tárgyalások. A kormányinfó további témáit ebben a cikkünkben találja. 

Rovatok