Index Vakbarát Hírportál

Közel egymilliárdos kárt okozott Simonka cége az adófizetőknek

2017. június 9., péntek 16:08

973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., ami Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjének tulajdonában van - derült ki a Polt Péter legfőbb ügyész parlamenti válaszából, írja az Mno.hu.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról kérdezte Poltot, hogy hol tart a nyomozás a kormánypárti politikus és családja érdekeltségébe tartozó vállalkozásnál. Polt válaszából az is kiderült, hogy a csaknem egymilliárd forintos kárt eddig nem térítette meg senki, és ez az összeg a nyomozás előrehaladtával még emelkedhet is.

A Központi Nyomozó Főügyészség egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz Simonka ügyében, aki mentelmi joga véd.  Az ügyben 11 személy érintett, közülük ketten vannak előzetes letartóztatásban. Egyikük a lap cikke szerint pont a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben volt Simonka üzlettársa.

Azt, hogy Simonka körét érinti a nyomozás, múlt év vége óta lehet tudni. Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke a fideszes politikus ellen tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett, és bár ezt a feljelentést az ügyészség elutasította, a képviselőt arról tájékoztatták, hogy feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy, a költségvetési csalás büntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Bod azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte Simonka vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Bod szerint Simonka azért adta el a házát, hogy a becsődölt Magyar Termés TÉSZ Kft. után keletkező adósságot ne lehessen behajtani rajta.

A büntetőeljárás egyáltalán nem akadályozza a fideszes politikus körét abban, hogy további uniós pénzekhez jusson: a Magyar Nemzet írta meg, hogy az eddig elnyert brüsszeli pénzek után további 1,3 milliárd forint támogatás érkezik a Pusztaottlakára - ahol korábban Simonka volt a polgármester - a TOP-programból, amelynek elköltésénél úgy látszik, nem szempont az ésszerűség, ellenben Simonka volt és jelenlegi üzlettársai jól járnak vele. Erről itt írtunk részletesebben.

Rovatok