Index Vakbarát Hírportál

Valami készül Minervában

2017. június 23., péntek 14:46

Van az MKB-nak egy rejtélyes tulajdonosa, a Metis Magántőkealap. Az alapot korábban gründoló Minerva Zrt. most Themis Magántőkealap néven indít újabb milliárdos zárt alapot. Vajon mire készülnek? Sajnos le kell lőnünk a poént: fogalmunk sincs.

A Metis Magántőkealap az MKB Bank 45 százalékos tulajdonosa. A zárt alapok szabályozásának megfelelően sokat nem tudunk róla. Korábban ezt az alapot a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. kezelte, ezt a céget Jaksa János volt raiffeisenes kecskeméti bankár vezeti, a helyettese is a Raiffeisennél dolgozott, őt Kardos Imrének hívják.

A korábbi, gigantikus alapot 42 milliárd forinttal jegyezték le, ám egy évvel azután, hogy tulajdont szerzett az MKB-ban, a Metis elkerült az alapkezelőtől, és Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért üzletemberek tandeme, a Konzum Befektetési Alapkezelő vette át.

Ám most ismét készül valami a Minervánál, mert a legnagyobb titokban egy újabb alapot, a Themis Magántőkealapot engedélyeztette a Minerva. A honlapjukon ennek semmi nyoma, sőt, ott még a Metisről olvashatunk, ám a Keler, vagy az MNB honlapján már vannak elejtett információmorzsák. Annyi például kiderül, hogy a Themis „csak” 3,4 milliárd forintos.

A Minerva ugyan gyorsan válaszolt kérdéseinkre, de azért túlzásba nem vitték a tájékoztatást, szó szerint ennyi információt kaptunk:

„A Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Themis Magántőkealap a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett zártvégű magántőkealap, mely a befektetési jegyeit zártkörűen hozza forgalomba.”

Korábban elsősorban arról lehetett hallani, hogy Jaksa János az építőiparban aktív Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosának bizalmasa. Talán megint Szíjj László készül valamire, ám az összeg aligha lehet alkalmas arra, hogy újabb bankprivatizáció (például a Budapest Bank) előkészületeiről legyen szó. pedig azt hallottuk, hogy Jaksa komoly pozíciót is betölthetne a bankban, de a felajánlott vezetői állást nem vállalta.

Jaksa János és Szíjj László kapcsolatáról a háttérbeszélgetéseken túl egyébként az utalt, hogy Jaksa korábban 1999 és 2015 között a Raiffeisen munkavállalója volt, elsősorban a kecskeméti, illetve a 2015-ben bezárt kiskunhalasi fiókért felelt. A cégregiszterek adatai szerint Szíjj László több egykori, vagy ma is működő érdekeltségének (Duna Aszfalt Kft., Bácsvíz Zrt., Tief Terra Kft., Magyar Vakond Kft. és a Vakond Via Kft.) a Raiffeisen kecskeméti fiókja volt a számlavezetője.

Természetesen, ha megtudunk valamit a tervekről, az eszközölt beruházásokról, igyekszünk jelezni, Jaksa János korábban az EY Hungary, az Oppenheim Ügyvédi iroda, illetve a Lovászi-Tóth Ügyvédi Iroda közreműködését vette igénybe.

Rovatok