Index Vakbarát Hírportál

Az Orbán családnak van egy 30 milliós minihelikoptere

2017. augusztus 31., csütörtök 08:08

Szétválik az Orbán Viktor apjának, anyjának és öccsének tulajdonában lévő Gánt Kő és Tőzeg Kft. nevű nagy cég két cégre, az ehhez szükséges leltárból viszont kiderült, hogy korábban vettek egy a cég profiljába nehezebben illő minihelikoptert is, írja a Magyar Nemzet.

Az Orbán család legutóbb 1,2 milliárdot vett ki osztalékként a cégeikből, erről itt olvashat bővebben. A Gánt Kő és Tőzeg a harmadik legnagyobb családi biznisz, tavaly 730 milliót húztak ki forintban csak innen. Főleg tőzeget termelnek ki Zala megyében, valószínűleg idén majd még nyereségesebben, idén májustól ugyanis a környezetvédelmi előírások miatt már csak egy versenytársuk maradhatott a környéken.

A leltár szerint a Gánt Kő és Tőzegnél korábban nem volt szükség ilyen eszközre a dolomit és tőzegértékesítéshez, a girokoptert 2013-ban vehették. Ha elhisszük a cég könyvelését, akkor több mint 30 millió forintért vehették akkor újan.

Ipari célokra  nem alkalmas a 4,8 méter hosszú, 300 kilogrammos, és legfeljebb 600 kilométert egyhuzamban repülni képes gép. Ahhoz viszont messze túl drága, hogy dolgokat nézzenek meg vele magasabbról, teljesen hobbigépnek tűnik a könyvelésből előtűnő, Calidus márkájú minihelikopter.

Rovatok