Index Vakbarát Hírportál

Egy nagy amerikai gyógyszercég örülhetett a legjobban Trump adócsomagjának

2018. január 30., kedd 15:36

Tizenhatszorosára szökött fel a Pfizer profitja a múlt év utolsó negyedében Donald Trump adócsomagjának köszönhetően – írja a Reuters. Az intézkedésről, ami leginkább a felső rétegeknek és a vállalatoknak kedvez, itt írtunk bővebben. 

A legnagyobb amerikai gyógyszergyár kedden közölte, hogy 2017 utolsó három hónapjában nettó nyeresége mintegy 11 milliárd dollárral nőtt, ezzel elérte a 12,27 milliárd dollárt. A vaskos profitból 11,34 milliárd dollár a Trump által tavaly decemberben aláírt adótörvény hatása. Az egy részvényre jutó nyereség így 13 centről 2,02 dollárra emelkedett.

A profitbővülést úgy sikerült realizálni, hogy közben a vállalat árbevétele csak szerényen nőtt, 13,63 milliárd dollárról 13,70 milliárd dollárra ment fel. 

A cég azt is bejelentette, hogy a következő 5 év folyamán 5 milliárd dollárt szándékozik befektetni az USA-ban, és hogy a következő 8 évben nagyjából 15 milliárd dollárnyi adót fog befizetni az anyaország kasszájába, mivel visszahozza a jelen pillanatban a tengeren túl tartott nyereségét. 

Rovatok