Index Vakbarát Hírportál

Sablonpályázatokkal nyernek uniós pénzt Borsodban is a falvak

2018. január 30., kedd 10:46 | hat éve frissítve

Tállai András körzete mellett Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő Borsod megyei választókerületéről is azt derítette ki a Magyar Nemzet, hogy egymáshoz a megszólalásig hasonlító, általánosságokat puffogtató pályázatokkal nyernek uniós támogatást a falvak a terület- és településfejlesztési operatív program keretéből. 

A cikk szerint Cigánd, Abaújszántó, Encs, Gönc, Hercegkút és Pálháza pályázatának nyilvános része egyezik meg, de egyezések vannak a Riz Gábor képviselő körzetében nyertes településeken is. A választókerületi szintű azonosságok a lapnak nyilatkozó polgármesterek szerint abból adódnak, hogy az egyes kerületekben az oda tartozó országgyűlési képviselő szívének kedves pályázatíró cégekkel érdemes szerződni a győzelemhez. Hörcsik körzetében (ahol a 19 nyertes pályázatból 14-ben mutathatók ki azonosságok a cikk szerint, de vannak köztük olyanok is, amelyekben legalább szerepelnek konkrétumok) a hasonló pályázatokat az Európa Terv Kft. készítette.

Köteles László (Új Kezdet), Komlóska polgármestere azt mondta, a polgármesterektől várták az ötleteket, hogy milyen fejlesztéseket valósítanának meg. Ő harminc ötletet nyújtott be, de egy sem nyert. "A TOP-os pályázatok sikerének előfeltétele, hogy megfelelő korrupciós partner legyen a polgármester, és hogy az országgyűlési képviselő által preferált pályázatíró céggel dolgozzunk. Én azonban ebben nem voltam partner" – magyarázta a 300 lelkes falu első embere. A szocialista Vécsi István, Ricse polgármestere is arról beszélt, hogy a szóban forgó cég ugyan kereste őket, de nem akartak vele dolgoztatni. A polgármesterek szerint Hörcsik nyilvánvalóvá tette, hogy csak az a pályázat nyerhet, amelyiket ő akarja, és hogy egy adott céggel kellene dolgoztatni. 

A lap kereste Hörcsik Richárdot, aki tagadta az állításokat. 

Rovatok