Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a felügyelet az óriási kamustartupra

2018. március 15., csütörtök 10:00

Teljesen befellegzett a hírhedt Theranosnak. A sztori lényege röviden annyi, hogy az alapító-vezetője, a fiatal, Stanfordra járt Elizabeth Holmes elhitette a befektetőkkel, hogy feltalált egy olyan eszközt, ami forradalmasítja a vérvizsgálatot.

A női Steve Jobs csodát ígért

A 19 éves Holmes azt ígérte, hogy elég lesz megszúrni az ember ujjbegyét, és egy csepp vérből azonosít az innovációja majd számos betegséget és fertőzést. Ehhez 2004-re össze is gyűjtött igen hamar 6,9 millió dollárnyi befektetést, és ebből megalapította a Theranos nevű óriási biotech céget. Holmes kinézetre elkezdte utánozni Steve Jobs-ot, előadásokat tartott és hamar a akkori világ legfiatalabb dollármilliárdosává vált. 2015-re mintegy 700 millió dollárnyi tőkét húzott be a fiatal nő, a vállalatát 9 milliárd dollár körülire értékelték. 

A dolog legnagyobb szépséghibája az volt, hogy a pillanatnyilag lehetetlennek tűnő feladatot egyáltalán nem tudta elvégezni az Edison nevű nagy találmány, ezt csak bemondták. Sőt, nem csak bemondták, hanem hagyományos eljárással vizsgálták a vérmintákat, aztán meghamisították a termékük eredményeit, mintha az mutatna biztató diagnosztikai eredményeket. Ráadásul egy sereg dolgot igazából egyáltalán nem vizsgáltak, és mivel az Edisonon több tízezer minta futott át, rengeteg beteg kaphatott a hamis információk miatt egészségkárosító kezelést is akár a félretájékoztatott orvosától. A céget a Wall Street Journal leplezte le végül alaposan 2016-ban, ami után rögtön kitört a botrány. 

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC viszont mostanra jutott el oda, hogy fellépjen a csaló vezető, Holmes, és a cég korábbi elnöke, Ramesh "Sunny" Balwani ellen, írja a CNBC

Valószínűleg így is bőven megérhette nekik

Holmes viszonylag olcsón megúszhatja, mivel megegyezett a felügyelettel: a hírek szerint félmillió dollárt kell fizetnie és tíz évig nem lehet vezetője amerikai tőzsdei cégnek. Emellett a maradék, Theranoshoz kötődő befektetéseiből nem vehet ki több pénzt, pontosabban amíg a befektetők nagyjából 750 millió dollárnyi pénze vissza nem térül. Balwani büntetése is hasonló lehet majd, ügyvédje mondjuk elmondta, hogy a SEC lépése "jogtalan", a védence pontosan és a "legjobb képességei" szerint képviselte befektetőket. 

A Theranos és vezetői mindenesetre sorozatosan és hosszú időn át hazudtak a termékük jellemzőiről, ehhez átverős reklámokat, demonstrációkat tartottak tömegével és hazudtak a partnereikről, többek közt a hadsereggel való viszonyukról is. Korábban már az egyik nagyobb befektetőjük, a 96 millió dollárt a nagyra fújt semmire áldozó Partner Fund Management már beperelte őket, annak állítólag ismeretlen eredményű megegyezés lett a vége. 

A Theranos vagy akár a még nevetségesebb Juicero kapcsán egyébként egyre többen kongatják a vészharangot a Szilícium-völgy innovációs problémái miatt. Ennek okairól itt olvashat bővebben.

Rovatok