Index Vakbarát Hírportál

A választások után indulhat a helyieket kiakasztó, feneketlen-tavi ingatlanprojekt?

2018. április 5., csütörtök 08:16 | aznap frissítve

A választások után rögtön elindulhat a Feneketlen-tó melletti, hányatott sorsú területen az épületek bontása – értesültünk a volt bérlőktől, akiknek nemrég kellett elhagyniuk az irodáikat. A cég tagadja, hogy máris elkezdődhetnek a munkálatok, jelenleg az önkormányzattal egyeztetnek, írták. Az önkormányzat szerint amíg nincs megegyezés a helyiekkel, addig nem indul bontás, sem építkezés. 

A Villányi út, a Dávid Ferenc utca, a Diószegi utca és a Tas vezér utca által határolt rész akkor került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy korábbi használója, a Miniszterelnökséghez tartozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) 2016 végén egy harmadik cég közbeiktatásával átpasszolta a területet a Horizon Development Kft.-nek.

A cég Buda Gardens néven grandiózus lakóházfejlesztési projektet tervez a területre, ez azonban nagyon nem tetszik a környéken lakóknak, akik tavaly ősszel elérték a XI. kerületi önkormányzatnál, hogy késleltesse a beruházást. 

A Buda Gardens terve eleve problematikus volt – azon túlmentően is, hogy maga a terület átjátszása mutyigyanús, és fejek is hullottak az ügyben  – , mivel a kerületi szabályozási terve szerint csak irodaházat, kereskedelmi célú ingatlant lehetne felhúzni a feneketlen-tavi ingatlanra, így építési engedéllyel nem, csupán bontásival rendelkezett az ingatlanfejlesztő. Az irodaház-építés lehetőségét egy 2002-es, még az MSZP-s Molnár Gyula polgármestersége idején elfogadott szabályozási terv biztosítja, ami 50 százalékos beépítést engedélyez, akár 20 méteres magasságot tesz lehetővé.

Egy ilyen fejlesztési elképzelés önmagában kiverte volna a biztosítékot a szentimrevárosi lakóknál, de ennél is kevésbé tetszett nekik a kilátásba helyezett a Buda Gardens terve: ez a terület mellett fekvő Hotel Flamencóhoz hasonló magasságú épületekből álló, 300 lakásos társasházfejlesztés lenne. A Mozgalom Szentimrevárosért civil kezdeményezés szerint egy ekkora volumenű ingatlanfejlesztés tönkretenné a kertes, családi házas, 80-100 éves villákkal tarkított környék arculatát, nem illik a környezethez.

A lakók ezért az önkormányzatnál tiltakoztak az óriáslakópark terve ellen, online petíciót is írtak annak megakadályozására. A Hoffmann Tamás vezette fideszes önkormányzat az ellenállás hatására változtatási tilalomról döntött, az erről szóló közleményben azt írták, ez „az újbudai polgárok érdekeit figyelembe vevő szabályozás elfogadásáig tart". Hoffmann a tilalom elrendelésekor közölte, céljuk, hogy megtartsák a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét, és hogy szeretnék elérni, hogy párbeszéd induljon a fejlesztő és az ott élők között a beruházásról. 

Párbeszéd azóta sem indult, ellenben a Mozgalom Szentimrevárosért kedden közleményben jelezte, hogy úgy tudják, a választások után közvetlenül megindulhat a bontás. Ezt a tájékoztatást a korábbi bérlőktől kapták, akiknek viszont állítólag a fejlesztőcég képviselői jelezték a munkálatok közeledtét. A bérlőknek egy korábbi megállapodás értelmében március 31-ig el kellett hagyniuk az irodáikat, elköltözött már az ÉMI is, így ők már biztosan nem állnak a dózerolás útjába. Elértünk telefonon egy korábbi bérlőt, aki az Indexnek is megerősítette, hogy az ingatlanfejlesztő cég vezetéséből biztosították őket: a választások után nekiállnak bontani. 

Kérdés, mi épülhet a bontás után a területen, és hogy a változtatási tilalomba belefér-e egyáltalán, ha elindul bármilyen munka. A Mozgalom Szentimrevárosért hiába érdeklődött, mostanáig nem kapott erről tájékoztatást sem Hoffmann Tamás polgármestertől, sem a terület országgyűlési képviselőjétől, Simicskó istvántól. Kerestük az önkormányzatot és az ingatlanfejlesztőket is, meg tudják-e erősíteni, hogy a választások után elindul a munka a területen. 

A DVM Group - amelyet eredetileg címeztünk, mivel a bérlőktől úgy tudtuk, velük egyeztettek - a válaszul közölte, hogy a Buda Gardens nem tartozik a portfóliójába (mivel építésztervezéssel, projekltmenedzsmenttel foglalkoznak), hanem a Horizon Development Kft. projektje (valójában a két cég ugyanabba az érdekkörbe tartozik, tulajdonosuk a Máltán bejegyzett MV Development Ltd. nevű cég, és Kovács Attilán és Czár Balázson keresztül is kapcsolódnak). A Horizon Development részéről tagadták, hogy máris elindulnának a bontási munkálatok. Mint írják, az életben lévő (visszavonásig érvényes) változtatási tilalom értelmében ez nem is lenne engedélyezett, a korábbi bérleti konstrukcióból megörökölt bérlők közelmúltbeli kiköltözése teljesen független a projekt további menetétől. 

A cég azt is közölte, szakmai és műszaki egyeztetés folyik köztük és az önkormányzat között, ennek eredményéről "a szomszédokat és a környéken élőket transzparensen tájékoztaták" majd. A cég állítása szerint tartalmában "a jelenlegi szabályozáshoz képest csökkentett beépítésről és jelentősen megnövelt zöldterületi hányadról" egyezkednek, de az építeni tervezett házak jellegéről és magasságáról nem írtak semmit. 

Cikkünk megjelenése után az önkormányzat részéről is jött válasz, ebben azt írták, a területen, ennek feloldását az önkormányzat továbbra is a környékbeliekkel egyeztetett építési szabályzat elfogadásához köti. A levél szerint a Szentimrevárosért Mozgalommal folyamatos a kapcsolat, képviselőikkel többször egyeztetett személyesen Hoffmann Tamás polgármester.

Rovatok