Index Vakbarát Hírportál

Kína az EU-t hívja segítségül Trump vámjai ellen

2018. április 6., péntek 16:40

"Kínának és az EU-nak...határozottan kell fellépnie a protekcionizmus ellen" - mondta Csang Ming, Kína EU mellett működő képviseleti vezetője az AFP szerint. Arra szólított fel, hogy a két nagyhatalomnak közösen kell fenntartania a világkereskedelem szabályalapú rendjét, ami a világgazdaságot ép és fenntartható pályán tartja.     

"Ez Kína és az EU közös felelőssége. Együtt kell lépnünk, hogy ez létrejöjjön" - mondta el Kína képviselője. Mindez egyértelműen az USA és Donald Trump lépései ellen irányul, aki tegnap belengette, hogy az eredeti 50 milliárd dollár mellé újabb 100 milliárd dollárnyi értékű importvámot fog kivetni Kínából érkező jószágokra, amiért Kína reagálni mert az USA korábbi kereskedelmi háborús lépéseire. 

A kínai kereskedelmi minisztérium emellett bejelentette, hogy "bármi áron" le fogják rendezni ezt kereskedelmi vitát az USA-val. Az EU is WTO keretein belül rendezné ezt a vitát, de mi némileg más helyzetben vagyunk, mint Kína. Trump márciusban 25 százalékos vámmal sújtotta az acél, 10 százalékossal az alumínium behozatalát az Egyesült Államokba, amivel sok kárt okozhatna az Európai Uniónak, és különösen a német iparnak. Ezért az EU-nak is azonnal fajsúlyos ellenlépéseken kellett gondolkoznia. 

Majd nem sokra rá kiderült, hogy Trump ebbe az irányba nem is gondolta olyan komolyan ezt az egészet, május elsejéig az EU mellett egy sereg országnak felmentést adott a büntetővám alól. Az nem tökéletesen világos, hogy végül Trump mit szeretne a vámmentességért cserébe, azt nem találta ki azonnal. Az EU  mindenesetre szintén csőre töltve tartja a puskát, nyilvánosságra hozott a Bizottság már egy listát az amerikai farmernadrágtól a Bourbon whiskey-ig, amiket azonnal szénné vámoltatunk mi is, ha Trump mégis inkább keménykedni akar. 

Rovatok