Index Vakbarát Hírportál

Kicsoda a negyedik Orbán-kormány egyetlen női minisztere?

2018. április 28., szombat 09:36

Lojális, de felkészült közgazdász, fontos pozíciókban bukkant fel a Postabanktól a GVH-n át az MNB-ig. Kormánybiztosként a takarékok integrációjának új irányba terelését vezényelte, bejáratos Orbánhoz és Matolcsyhoz. Kicsoda az új tárca nélküli miniszter, aki Németh Lászlóné óta az első nő ilyen magas pozícióban?

Bártfai-Mager Andrea, aki az új kormány nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztere lesz, a Fidesz egyik sokat foglalkoztatott, hűséges embere. Bártfai-Mager önéletrajza szerint középiskola után egyből Moszkvába vette az irányt, a helyi Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe, azután ment a magyar Közgázra, amit 1991-ben fejezett be. Ezután tanácsadóként majd 1998-tól a Postabanknál dolgozott, 2001-től az MNB-be ment.

Külön érdekes, hogy a Bankfőosztály, majd a részben ebből is létrejövő Pénzügyi Stabilitási részleg főosztály vezetője volt pont abban az időszakban, 2001 és 2006 között, amikor a devizahitelezés erősen felfutóban volt Magyarországon. Később a parlament gazdasági bizottságának azt mondta erről a problémáról, hogy nem voltak eszközeik a devizahitelezés megfékezésére, erős figyelmeztetéseket azonban rendre kiadtak, ami igaz is.

2007-ben aztán Simor András érkeztével aztán egyes vélemények szerint hamar kidobták a jegybankból, mások szerint csak új kihívásokat keresett pont akkor, mindenesetre elment a Gazdasági Versenyhivatalba dolgozni 2010-ig. A kormányváltás után 2010-ben már nyáron kinevezték a Magyar Közlönyt kiadó állami cég ügyvezetőjének, ami szakmailag jó eséllyel kevéssé érdekes pozíció, de cserébe úgyis csak átmeneti helyzet volt, 2011-ben már vissza is tették is az MNB-be a Monetáris Tanács külső tagjaként.

Bár Monetáris Tanács tagnak is jó lenni, és Orbánék ezt néha egyfajta ajándéknak is szánhatták, Bártfai-Mager akkor kapott igazán nagy feladatot, amikor 2016-ban kivették az MNB-ből, és kinevezték kormánybiztosnak a takarékok, a postaügyek, a Magyar Fejlesztési Bank és az állami rezsicég felügyeletére.

Ez Lázár Jánosnak fájhatott igencsak, őt nagyon komolyan meggyengítette ezzel a lépéssel Orbán, amiről itt írtunk bővebben. Ez a lépés egyben a takarékok zűrös integrációját is teljesen új irányba terelte, a Spéder Zoltántól elvett óriási birodalmat nem kapta meg így végül senki, Bártfai-Mageren keresztül maradt a miniszterelnök közelében az egész, erről itt olvashat alaposabban.

Bártfai-Mager Andreát egyébként is olyannak írták le, a Fideszen belül nem tartozott semelyik nagy emberhez sem, viszont egyenesen Orbánhoz és Matolcsyhoz bejáratos. Csendesebb, de normális felkészültségű közgazdásznak tartják, akihez nem tudtak különösebb nagy egyéni kezdeményezést kötni, inkább szorgalmas végrehajtónak írták le többen. Most biztosan a csúcsra ért azzal, hogy Orbán minisztert csinált belőle.

Férje sem áll távol Orbántól vagy épp Hernádi Zsolt Mol-vezértől. Bártfai Béla ugyanis az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt, 2008 óta pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója is. Emellett az elég sokszor korrupciógyanús és egyéb csúnya ügyekbe keveredő állami vagyonkezelő, az MNV Zrt. felügyelő bizottságának is Bártfai Béla az elnöke.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök kézcsókkal gratulál Bártfai-Mager Andreának a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa új tagjának 2011-ben. - f otó: Beliczay László / MTI)

Rovatok