Index Vakbarát Hírportál

Az államot lehúzó cégháló működött az új miniszter lakásán

2018. május 3., csütörtök 09:40

A korábbi években elképesztően aktív és sajnos a közpénzekre nézve károsnak tűnő cégháló működött Bártfai-Mager Andrea 165 négyzetméteres rózsadombi lakásán – írja a G7. Az új miniszter lakását a híres Balogh Sándor, a legalábbis kétes hírű „Balogh Family” feje használta központnak.

Vele Bártfai-Magernek is több közös cége volt, a lap szerint házastársak voltak, két közös gyerekük is van. 26 éves fiuk és 22 éves lányuk különösen nagy üzletemberek, együtt több mint tíz cégben töltenek be szerepet az említett céghálóban. Viszont ez csak kívülről szokatlan, úgy már nem, ha azt is tudjuk, hogy az említett rózsadombi lakásba több mint 60 cég volt bejegyezve, amelyek többsége zavaros körülmények közt már meg is szűnt vagy elköltözött az elmúlt években. A lap megjegyzi: szinte mindegyik cég Magyarország egyik legegzotikusabb vállalkozójához, Balogh Sándorhoz kötődött, és elég sok hagyott maga után érdemi adótartozást. 

Afrikás Balogh, a cégtemetős Seszták haverja

A G7 leírása alapján Baloghnak több, Afrikával foglalkozó alapítványa van, részben az ő ötletei alapján jöttek létre a különösen drámai teljesítményt nyújtó nemzeti kereskedőházak, Welsz Tamáshoz hasonlóan a Budapest–Bamako-rali egyik szervezője volt, és a korrupciógyanús ügyektől hemzsegő vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. gazdasági igazgatójaként is volt. Illetve nem biztos, hogy csak volt, a vizes vb-s pénzosztó csapat szívesen munkálkodna tovább is más dolgokon, kérdéses viszont, hogy úgy is tolnak-e alájuk még közpénzt, hogy Seszták már nem lesz miniszter. A vizes vb-t ugyanis Seszták intézte a kormányból, volt, aki Baloghot is Seszták helytartójaként jellemezte.

A Balogh Family céghálójában feltűnnek olyan nevek, családok, amelyek több tucat vállalatban kerülnek elő, gyakran nehezen átlátható, többszörös cégláncokat létrehozva. Közülük sokan szerepelnek Magyarország legnagyobb adótartozóinak listáján is, így például a Balogh-féle cégekben többször feltűnő Szerbin Évát, Szerbin Juditot, Ringer Ferencet vagy Ringer Ferencnét is könnyen megtaláljuk az áprilisi rekordadós-listán. A 2016-os NAV-lista alapján például úgy állt, hogy Szerbin Éva 200 millióval, míg Ringer Ferencné 185 millióval rántotta le az államot. 

A lap cikke szerint más furcsa cégek is feltűntek Balogh körül, de még érdekesebb, hogy a jelek szerint a lakás címén egy cégtemetőszerű vállalkozást is működtettek, ami segít megszabadulni „terhessé vált” cégünktől. Itt egyébként a Balogh Family vállalatcsoportjának egyes elemeit is kezelik épp a listájuk alapján.

Bártfai-Mager a lap kérdéseire annyit mondott, hogy a különösen értékes lakását „2004 és 2016 között egy könyvelőiroda használta”, semmi többet nem tud. Ez alapján tehát arról sincsenek információi, hogy például még a saját gyerekeinek cégei is ott működtek. Balogh Sándor is bizonyos könyvelőirodáról beszélt, konkrét kérdésekre nem volt hajlandó reagálni a lapnak. Annyit tett még hozzá, hogy ők betartják a szabályokat, de ha esetleg mégse, akkor azokat majd gyorsan kijavítják. További részletek a cikkben.

Rovatok