Index Vakbarát Hírportál

Nekifut a maláj lakosság az államadósság összekalapozásának

2018. június 3., vasárnap 11:37

24 óra alatt csaknem 2 millió dollár gyűlt össze az államadósság ellenes alapban Malajziában, amit egy 27 éves maláj nő hozott létre netes közösségi finanszírozás formájában – írja a Washington Post.

Malajzia teljes államadóssága nagyjából 251 milliárd dollár - a teljes GDP 80 százaléka -, szóval eddig csak az adósság töredékét sikerült összeszedni, de a maláj gazdaságpolitika beállt az ötlet mögé. Lim Guan Eng, az új kormány pénzügyminisztere szerint az alap egy "átlátható és rendszerszintű" megoldás az államadósság csökkentésére, és konkrét bankokat is megnevezett, ahol a malájok hozzáárulhatnak az adósság csökkentéséhez.

Malajziában májusban voltak választások, ahol az új miniszterelnök, Mahathir Mohamed pártja meglepetésszerű győzelmet aratott. A miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánya elkötelezett az államadósság csökkentése mellett. Mohamed szerint az előző miniszterelnök korrupciós ügyiben eltüntetett közpénzeket is vissza fogják tudni szerezni.

A közösségi államadósság-finanszírozás nem új ötlet, többek között próbálkoztak vele Dél-Koreában a 90-es évek végén, amikor a gazdasági válság ellen küzdő dél-koreai állampolgárok esküvői gyűrűket és egyéb értékeket dobtak be a közösbe. De nem is olyan régen még Magyarországon is volt egy hasonló próbálkozás: a Nemzetgazdasági Minisztérium államadósság ellen létrehozott alapját 2015-ben csukták be, miután az akkor nagyjából 25 ezer milliárd forintos államadósság mellé három év alatt összesen csak 340 millió forintot sikerült összegyűjteni.

Rovatok