Index Vakbarát Hírportál

A szegény Ruanda az Egyesült Államokkal harcol, de az Arsenalt szponzorálja

2018. július 14., szombat 14:15

Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút vív Kína, az Európai Unió, de még Kanada ellen is. A tét nagy, az azonban inkább paródiába hajlik, ahogy a világ egyik legszegényebb országával, Ruandával is megy a kétoldalú adok-kapok A konfliktus oka: a bálás ruhák adója.

Ruanda a világ egyik legszegényebb országa, amely globális ismertségét a borzalmas, 1994 áprilisától júliusig tartó népirtásnak köszönheti. Ekkor a különböző propagandarádiók által feltüzelt többségi hutu lakosság kiirtotta a kisebbségi tuszikat, de sok visszafogottabb hutu is az örjöngők áldozatává vált.

Ismét a tuszik

A népirtásnak egy tuszi reguláris sereg vetett véget, gyakorlatilag azóta tekinthető az ország erős emberének, az Egyesült Államokban katonai iskolát végzett tuszi Paul Kagame. Az elnök 2000 óta vezeti hivatalosan is az országot, és éppen a népirtás körüli tétlenség miatt bevallottan nem kedveli az Egyesült Államokat (a franciákat azonban még jobban utálja, volt, hogy 24 órát adott az országában tartózkodó franciának, hogy elhagyják az országot).

Szereti viszont a kínaiakat és a londoni Arsenalt, de erről később.

Fellendíteni az ipart

Ruanda tehát szegény, 9 milliárd dollár az éves GDP, az Egyesült Államokkal sincs túl nagy kereskedelmi forgalma, de azért 17 millió dollár értékben az afrikai állam használt ruhákat importál az Egyesült Államokból. Na, ezen sikerült végül összeveszni.

Ruanda ugyanis 0,25 dollárról, 2,5 dollárra emelte, azaz megtízszerezte az egy kiló import használthasznált ruhára kivetendő importvámot.

A célja egyértelmű volt, a gyenge vásárlóerővel bíró, évente átlagosan csak 700 dollár körül költő ruandaiak legalább a ruhavásárlásaikkal ne az amerikai, hanem a helyi ipart támogassák.

Berágtak

Ám ez a nem túl jelentős tétel végül nagyon felbosszantotta az Egyesült Államokat, ahol mindennek, így természetesen a használtruha-értékesítőknek is van érdekképviselete és lobbija, akik közbenjártak a nagypolitikánál és Washington valóban figyelmeztette is a szubszaharai országot, hogy 60 napjuk van visszaállítani a régi vámrezsimet, vagy az USA el fogja venni tőlük azt a vámkedvezményt, amelyet az úgynevezett AGOA-szabály alapján kapott eddig Ruanda.

A 60 napos türelmi idő lajárt, Ruanda nem vonta vissza az adót, a harc immár élesbe fordult.

Arsenal

Az már csak az afrikai ország politikai vezetőjének mértéktelenségét jelzi, hogy miközben Ruanda valóban rendkívül szegény, a nagy Arsenal-szurkoló hírében álló Paul Kagame egy egészen döbbenetes szerződést kötött.

Ruanda lesz három évig a londoni Arsenal mezszponzora, ezért csak potom 30 millió angol fontot, vagyis úgy 11 milliárd forintot kell fizetnie, de három évig majd mindenki láthatja a „visit Rwanda!” reklámfeliratot Özilék mezén.

Rovatok