Index Vakbarát Hírportál

Több millió munkás állását veszélyezteti a brexit

2018. október 5., péntek 13:58

Londoni pénzügyi elemzők szerint több millió alacsonyabb képesítésű ipari munkás járhat meglehetősen rosszul, ha a brit EU-tagság megszűnése után vámok terhelnék Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kereskedelmét – írja az MTI.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű független londoni gazdaságkutató műhely pénteken ismertetett tanulmánya kimutatja, hogy a brit alkalmazotti állomány 14 százaléka - 3,7 millió munkavállaló - dolgozik olyan iparágakban, amelyekre rendkívül erőteljes hatást gyakorolna, ha a kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről szóló egyezmény híján a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna.

Ez az alkalmazotti réteg olyan ágazatokban dolgozik, amelyekben a megtermelt hozzáadott értéke Brexit-forgatókönyv esetén az IFS becslései alapján 5 százaléknál nagyobb mértékben zuhanna. A jóslat nem előzmény nélküli, különböző előrejelzésekben hónapok óta kongatják a vészharangot ipari szereplők és elemzők is, hogy milyen szörnyű következményeket hozhat egy megállapodás nélküli vagy az Egyesült Királyság szempontjából előnytelen megállapodással bekövetkező brexit az ország gazdaságának. A brexitfolyamat állásáról legutóbb itt és itt írtunk részletesebben.

Rovatok