Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófavédelem: Nem a lakossággal vitetik majd el a szemetet

2018. november 6., kedd 10:29 | aznap frissítve

Érdekes közleményt adott ki az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága kedden délelőtt. Ez elég rövid, úgyhogy az egészet közöljük:

A katasztrófavédelem október vége óta fennakadások nélkül irányítja és szervezi Pest és Nógrád megye 116 településén a hulladékszállítást, a tevékenység végzésére kötelezett cégek alkalmazottaival és eszközeivel. Minden olyan híresztelés, amely szerint sor kerülhet a lakosság bevonására, csak pánikkeltésre alkalmas álhír.

Mindez nagy valószínűséggel arra a hétfőn megjelent sajtóhírre reagál, hogy elvileg megvan a lehetőség arra, hogy a szükségellátás keretében a polgári védelmi szolgálat, vagyis a lakosság kötelezhető arra, hogy vigye el a szemetet. Minderről a Napi.hu írt, hozzátéve, hogy ez csak egy lehetőség, és nagyon messze vagyunk attól, hogy erre a szemétszállításnál szükség legyen.

A portál emlékeztet arra, hogy azokon a Nógrád és Pest megyei településeken, amelyek érintettek voltak a szemétkáoszban, még mindig a Zöld Híd viszi el a szemetet. Bár a cég engedélyét már visszavonta az állami kukaholding, az NHKV, a katasztrófavédelem szükségellátás keretében kötelezte a céget, hogy szállítsa el a kommunális hulladékot, amire az OKF biztosítja a forrásokat (a Zöld Híd korábban azért nem vitte el a szemetet, mert ehhez az NHKV-től kapná a pénzt, amit a cég vezetői szerint nem kapott meg.)

A cikk leírja, hogy a szükségellátás keretében a Zöld Híd még akár egy hónapig is végezheti ezt a feladatot, viszont ha nem tudná vagy nem tenné, akkor elvileg a lakosságot is mozgósítani lehetne, ahogy mondjuk árvizek esetén homokzsákok pakolására. Ezt maximum 15 napig tehetnék meg a hatóságok, miután kiképzik az embereket, a szolgálatért pedig fizetni is kellene. 

Viszont, ahogy a katasztrófavédelem most mindenkit megnyugtat, nem kell majd senkinek kukásautót vezetnie, legalábbis kötelezni erre a kukásokon kívül senkit nem fog a hatóság. 

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok