Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szembeni szankcióit

2018. december 25., kedd 17:07 | aznap frissítve

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden Twitteren jelentette be, hogy Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szemben már novemberben elrendelt gazdasági ellenszankcióit – írja az MTI.

Aláírtam egy rendeletet, melynek értelmében megnőtt a különleges korlátozásoknak kitett ukrán természetes és jogi személyek listája. Az intézkedés célja, az orosz állam, az orosz cégek, és az orosz emberek érdekeinek védelme.

írta Medvegyev, néhány óra múlva pedig az is kiderült, hogy a tiltás ezúttal pontosan mely személyekre és cégekre vonatkozik.

Az orosz kormány honlapján közzétett kiterjesztett lajstromon 245 természetes és jogi személy neve lett feltüntetve: szerepel rajta

Az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlévőségeit és vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják számukra a tőketranszfert is. Emellett természetesen kilátásba helyezték az orosz ellenszankciók eltörlését is, amennyiben Ukrajna is eltörli az orosz állampolgárok, illetve cégek ellen hozott büntetőintézkedéseit.

Oroszország először november elsején rendelt el gazdasági szankciókat 322 ukrán politikussal és 68 céggel szemben. A szankciós listára akkor mások mellett felkerült Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Arszen Avakov belügyminiszter és Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára is.

A két ország viszonya 2014-ben romlott meg, a helyzet pedig azóta sem lett jobb: november végén a Kercsi-incidens miatt Ukrajnában a hadiállapotot is megszavazták.

Rovatok