Index Vakbarát Hírportál

A nők oldhatják meg a pilótahiányt

2019. január 28., hétfő 13:17

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a légitársaságok számára, hogy nincsen elég pilóta. A meglévők magasabb fizetési elvárásai pedig kihívás elé állítják az iparágat. A BBC szerint  elképzelhető, hogy hosszú távon a női pilóták oldják meg a problémát.

2019-re az előrejelzések szerint 6 százalékkal, 4,6 milliárdra nőhet a légiutasok száma. Az International Air Transport Association (IATA) szerint ez a szám 2037-re 8,2 milliárd is lehet, főleg a kínai, az indiai és az indonéziai növekedés miatt. A repülőgépgyártó Boeing szerint ha ez valóra válik, 635 ezer új kereskedelmi pilótára lesz szükség a következő 18 évben. A hiányt részben nőkkel pótolnák, ugyanis ebben van hova fejlődni:

Az egyik legnagyobb kiképző központ, a L3 Commercial Training Solutions elnöke, Robin Glover-Faure a BBC-nek úgy nyilatkozott, ismerik a problémát, ezért próbálnak minél diverzifikáltabban tanulókat toborozni, magyarul célzottan keresik a női pilótajelölteket, és őket ösztöndíjakkal is segítik. Légitársaságtól függ ugyanis, hogy a tanulónak vagy a cégnek kell állnia a képzés költségeit.

Az egyik legnagyobb európai piaci szereplő, az EasyJet is törekszik rá, hogy minél több női pilótát alkalmazzon, de nincs könnyű dolguk. David Morgan, a cég toborzásért felelős igazgatója szerint általában kevés a női pilóta, ők mégis azt tervezik, hogy a jelenlegi arányt (4000 pilótából 215 a nő, azaz 5,4 százalék) rövid időn belül 20 százalékra viszik fel.

Rovatok