Index Vakbarát Hírportál

A Fővárosi Törvényszék megerősítette a SZTMH korábbi döntését a Rubik-kockával kapcsolatban

2019. február 13., szerda 15:45

A Fővárosi Törvényszék megerősítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig jóváhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának azt a korábbi döntését, hogy törölni kell a Rubik-kocka Magyarországra is kiterjesztett szellemi tulajdon védjegyét, számolt be a Portfolio. Az ítélőtábla döntése szerint, ha fennmaradna az oltalom, akkor minden hasonló műszaki megoldással operáló logikai játékra monopóliumot nyerne a kérelmező.

Az ügy előzménye, hogy 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtiltó nyilatkozatot, tehát engedélyezte a törlést. Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala is törölte az EU- védjegyet sok év után.

Frissítés: Nem gyárthat bárki

A cikk eredetileg a Döntött a bíróság, bárki gyárthat Rubik-kockát címen jelent meg, cikkünk megjelenése után azonban a Rubik Shop & Artrade Kft. pontosítást küldött.

Ebben leírják, hogy a Fővárosi Ítélőtábla végzése egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna. Nem igaz tehát, hogy mostantól bárki szabadon gyárthat és értékesíthet Rubik-kockát Magyarországon.

A Fővárosi Ítélőtábla döntésével helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Fővárosi Törvényszéknek a 715571 lajstromszámú nemzetközi védjegy (amely a Rubik-kocka formáját és fekete-fehér kialakítását oltalmazza) magyarországi részének törlésére vonatkozó határozatait. A döntés ugyanakkor valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára. 

Először is, a döntésnek semmilyen joghatása nincs a 000162784 lajstromszámú Európai Uniós védjegy vonatkozásában, amely úgyszintén a Rubik-kocka formáját és fekete-fehér kialakítását oltalmazza, és amelynek oltalma - Magyarországot beleértve - az egész EU-ra kiterjed. Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényesnek és érvényesíthetőnek kell tekinteni.  

Másodszor, a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A színes térbeli védjegyek érvényesek és érvényesíthetők, és egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét vagy törlését megállapította volna. Harmadszor, a kérdéses ítélőtáblai döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, azaz a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy érvényes és érvényesíthető.

Végül, de nem utolsósorban a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már számos EU tagállam bírósága elismerte (a legutoljára a holland bíróságok). A szerzői jogra vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal összhangban, tekintettel arra, hogy a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már több országban elismerték, a kocka Magyarországon is szerzői műnek, szerzői jog által védettnek tekinthető.

A fentiek alapján, a Fővárosi Ítélőtábla döntésére tekintet nélkül, a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, amely azt jelenti, hogy hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedélye nélkül a védjegyjogi és szerzői jogi jogszabályok sérelmét valósíthatja meg.

Rovatok