Index Vakbarát Hírportál

1,8 milliárd dolláros veszteséggel zárta 2018-at az Uber

2019. február 15., péntek 23:34

1,8 milliárd dollár veszteséget könyvelt el az Uber a 2018-as évben - írja a cég közleménye alapján a CNN. Ez még mindig valamivel kisebb veszteség, mint az a 2,2 milliárd dollár, amivel a 2017-es évet zárták, de így sem túl fényes hír az éppen tőzsdére készülő cégnek. 

A taxisok rémének számító cégnek nemcsak a vesztesége csökkent egyik évről a másikra, de a bevétele is lassabban nőtt, mint korábban: júniusban még 63 százalékkal nőttek a bevételek az egy évvel korábbihoz képest, 2018 utolsó három hónapjában viszont már csak 25 százalékos volt a növekedés. 

A cég tavaly sok piacon meg is adta magát a konkurenciának: a dél-kelet-ázsiai üzletét a Grab nevű cégnek adta el, az orosz cége pedig egyesült a Yandex nevű vállalattal. 

2018 volt az első teljes év, amikor az Uber-t az új vezérigazgató, Dara Khosrowshahi vezette a céget. Mielőtt Khosrowshahi átvette volna az irányítást, a cég komoly válságba került:  a céget szexuális zaklatással és nemi diszkriminációval vádolták, alapítója, Travis Kalanick is botrányt botrányra halmozott, és a cég alkalmazását használó sofőrök között is egyre nagyobb volt az elégedetlenség. 

Ennek ellenére az Uber még mindig az Egyesült Államok legtöbbet érő startup cége, a vállalat nygajából 120 milliárd dollárra teszi a saját piaci értékét. A közeljövőben majd a Wall Street-i befektetők is eldönthetik, hogy szerintük is ér ennyit a cég, vagy sem, mert Khosrowshahi többször is azt nyilatkozta már, hogy az idén tőzsdére viszi az Ubert. 

Rovatok