Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió uniós forint egy százezres sétáért

2019. február 26., kedd 08:48

Múlt héten jelent meg a sajtóban, hogy a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány, amely 2016 decembere óta működik, indulása után egy évvel, 2018 márciusában közleményben jelentette be, hogy 450 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy sportnapokat tartson a kevésbé fejlett régiókban található 448 településen. Először Hadházy Ákos független képviselőnek tűnt fel, hogy az alapítvány által az eseményekről posztolt fotókon enyhén szólva is alig volt résztvevő. Legalábbis annyi semmiképp, ami indokolta volna a támogatási összeg nagyságát. Most a G7 ír arról, hogy nem csak ennél az alapítványnál vannak furcsaságok.

A 2017-ben kihirdetett, tízmilliárdos program során jellemzően 250 millió forintos támogatást osztottak ki a szabadidősportos szervezetek között. A 36 támogatott szervezet közül a harmadik legnagyobb összeget, 450 millió forintot a Harmadik Évezred kapta. A második helyen, szintén 450 millió forinttal az Utak és Esélyek Alapítvány szerepel. A lap szerint a két szervezet több ponton is kapcsolódik egymáshoz.

A G7 két példa alapján számításokat is végzett, ezekből az derült ki, hogy volt például

egy egyórás erdei séta, amelyre mintegy százan mentek el, és az alapítványnak nagyjából 100 ezer forintjába kerülhetett (egy helyi intézményt bízott meg a szervezéssel), miközben több mint 2 millió forint uniós pénzt kapott erre.

A lap szerint az alapítvány vezetőjének ráadásul korábbi tapasztalati is voltak, hogyan lehet az uniós támogatásokat a leghatékonyabban kihasználni.

 A szabadidősport népszerűsítését célzó uniós programon egyébként több, politikához köthető szereplő érdekeltsége is jelentős összegeket kapott- írja a G7. A negyedik legnagyobb támogatást a Magyar Ergométer Szövetség nyerte el. Az ergométeres evezés beltéri evezést jelent, tehát egy gép segítségével lehet szimulálni az evezést. A szervezet elnöke Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok exkajakozó, aki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, egy másik elnökségi tag az az Orbán Viktor fogorvosaként ismertté vált Bátorfi Béla, aki a Magyar Triatlon Szövetség elnöke is egyben. A szövetséget tavaly még Bényi Szabolcs vezette, aki a Heves Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke. A Magyar Ergométer Szövetség 444 millió forintot nyert el a cikkben bemutatott uniós pályázaton. 

Szintén a nyertes pályázók között van a Bükkösd Jövőjéért Alapítvány, amely a bükkösdi polgármester érdekeltsége, és 250 millió forintos támogatást kapott a pályázaton. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Budai Zsolt polgármester felesége. A polgármester visszás ügyeiről az N1 TV riportja számolt be.

Rovatok