Index Vakbarát Hírportál

5 év börtönre ítélték az MVM exigazgatóját

2019. március 1., péntek 13:08

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla – írja a Népszava.

A bíróság 

Emellett Kocsisnak és Szásznak különböző jogcímeken 15 napon belül több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára. 

A lap értesülései szerint felülvizsgálati eljárás várható, így a végső döntést a Kúria fogja meghozni.

Kocsisék ellen egy évtizede zajlik az eljárás. Az MVM volt vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot loptak el az MVM-ből. Kocsist tavaly márciusban első fokon felmentették, de bűnösnek találták Kocsis István tanácsadóját, Szász Andrást és Kocsis Istvánnét is. Kocsist négy évvel ezelőtt is felmentették, de másodfokon három éve négyük esetében a bíróság új eljárást rendelt el. 

Az ex-vezérigazgató alapvetően azzal védekezett, hogy a pénz cégből való kitalicskázását lehetővé tevő szerződésekről nem tudott, felesége pedig arra hivatkozott, hogy meghamisították az aláírását. Bűnösségét minden vádlott tagadta, a felelősséget alapvetően az eljárás során elhunyt egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárítva.

A Pécsi Ítélőtábla az ítéletben inkább az ügyész és az MVM érveit fogadta el: eszerint  bár az egyes esetekben nincs egyértelmű bizonyíték Kocsis István vezető szerepére, az ügyekre összefüggésükben tekintve már egyértelmű, hogy a szerződések elsősorban Kocsis István szándékait tükrözték. Azt azonban nem fogadta el a bíróság, hogy a vádlottak bűnszervezetben követtek volna el bűncselekményt.

Az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsisról néhány éve  Az ember, aki mindig mindent túlél  címmel írtunk portrét

Rovatok