Index Vakbarát Hírportál

Egy vagyont utasított vissza a londoni képtár az opiátkrízis miatt

2019. március 20., szerda 16:09

A londoni National Portrait Gallery visszautasította az opiátkrízisben érintett Sackler család 1 millió fontos adományát, mert a család cége, a Purdue Pharma egy olyan, OxyContin nevű fájdalomcsillapítót árult, amellyel kapcsolatban felmerült, hogy opiáttartalma miatt függőséget okozhat - írta meg a BBC.

Az intézmény és a család közös nyilatkozatban jelentették be, hogy nem működnek együtt, miután a családi céget meggyanúsították. A Sackler család úgy nyilatkozott, nem akarnak gondot okozni ezzel a képtárnak. A család még 2016-ban ajánlotta fel az összeget, egy összesen 35 és fél millió fontos fejlesztéshez, a múzeum azóta fontolgatta, hogy elfogadja-e, de ideje is volt rá, mert a beruházás még nem indult el.

A családtagok ellen azért folyik eljárás, mert a Purdue Pharma nevű cégük által árult opiát tartalmú OxyContinról azt állították, kicsi a függőség kialakulásának veszélye, miközben - a vád szerint - tudták, hogy ez nem igaz. A család tagadja a vádakat.

Az amerikai egészségügynek egyre nagyobb gondot jelent az opiátok népszerűsége, 2017-ben 48 ezer halálesetben játszottak szerepet. Az opiátkrízisről már az Index is írt korábban, ezzel a szerrel az a gond, hogy sok, orvosok által felírt gyógyszerben megtalálható, ezek mellékhatása pedig hasonló a drogokéhoz. Egyfajta kellemes, nyugodt állapotot hoznak létre, viszont ha túladagolják, akkor leáll a légzés és a fogyasztó meghal.

Rovatok